"ojačati nuklearni arsenal najbržim mogućim tempom"

Sjeverna Koreja lansirala raketu u pravcu mora

Lansiranje rakete je izvedeno šest dana prije stupanja na dužnost novog južnokorejskog predsjednika u njegovom petogodišnjem mandatu

2747 pregleda 2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja lansirala je danas, kako se sumnja, balističku raketu, u pravcu mora na istoku, naveli su južnokorejski i japanski zvaničnici samo nekoliko dana posle izjava sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una da će ojačati nuklearni arsenal "najbržim mogućim tempom" i prijetnji da će ga upotrijebiti protiv svojih rivala.

Lansiranje rakete je izvedeno šest dana prije stupanja na dužnost novog južnokorejskog predsjednika u njegovom petogodišnjem mandatu.

Južnokorejski generalštab naveo je u kratkom saopštenju da je raketa lansirana kod istočne obale Sjeverne Koreje, bez dodatnih detalja.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Sjeverna Koreja lansirala moguće balističku raketu, takođe bez dodatnih detalja.

Neuobičajeno veliki broj testiranja oružja, riječ je o 14. probi od početka godine, ukazuje na dvostruki cilj Sjeverne Koreje - da unaprijedi svoje raketne programe i da izvrši pritisak na Vašington zbog zamrznutih pregovora o nuklearnim pitanjima, navode stručnjaci.

Takođe ima znakova da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearnu probu koju bi izvršila u objektu za testiranje na sjeveroistoku zemlje.

Prošle nedjelje Kim Džong Un pokazao je najmoćnije rakete tokom velike vojne parade u glavnom gradu Pjongjangu, kada je istakao da će razviti naoružanje "najbržim mogućim tempom" i upozorio da će zemlja iz predostrožnosti upotrijebiti svoj nuklearni potencijal ako budu ugroženi njeni nacionalni interesi.