Izrael protjeruje Palestince iz sela na Zapadnoj obali

Presuda, izriječena u srijedu, označava kraj više od dvije decenije pravne borbe Palestinaca u regionu Masafer Jata na južnoj Zapadnoj obali da opstanu zajednice za koje kažu da su veoma stare

3129 pregleda 1 komentar(a)
izrael, Foto: REUTERS
izrael, Foto: REUTERS

Izraelski Vrhovni sud potvrdio je jednu staru, ali nesproveđenu naredbu o protjerivanju stanovnika osam palestinskih sela na okupiranoj Zapadnoj obali, potencijalno ostavljajući najmanje 1.000 ljudi bez krova nad glavom, saopštila je danas izraelska grupa za ljudska prava koja zastupa seljake.

Presuda, izriječena u srijedu, označava kraj više od dvije decenije pravne borbe Palestinaca u regionu Masafer Jata na južnoj Zapadnoj obali da opstanu zajednice za koje kažu da su veoma stare.

"Bez upozorenja, usred noći Izraelski Visoki sud pravde objavio je presudu sa posljedicama bez presedana", navodi se u saopštenju Udruženja za građanska prava u Izraelu, koje je zastupalo stanovnike.

"Sud je zvanično odobrio da se čitave porodice, sa djecom i starcima, ostave bez krova nad glavom", navodi se u saopštenju.

Vojska je to područje proglasila zonom za uvježbavanje gađanja i za drugu obuku početkom 1980-ih. Izraelske vlasti su tvrdile da su stanovnici koristili to područje samo povremeno za poljoprivredu i da tada tamo nije bilo stalnih zgrada. U novembru 1999. snage bezbjednosti su protjerale 700 seljaka i uništile im kuće i cisterne, saopštilo je Udruženje. Sudska bitka je počela sledeće godine.

U presudi je Vrhovni sud stao na stranu države i rekao da su seljaci odbili kompromis koji bi im omogućio da uđu u to područje u određeno vrijeme i da se bave poljoprivredom tokom dijela godine.

Vojska je saopštila da je presuda potvrdila "da je zona za vježbanje gađanja propisno proglašena".

Porodice kažu da tu decenijama živi 2.400 ljudi, da su tamo bili mnogo prije no što je Izrael zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Oni se bave tradicionalnim oblikom pustinjske poljoprivrede i stočarstva, a neki žive u pećinama barem dio godine, ali kažu da su im jedini domovi u zaseocima koje sada vlasti mogu srušiti.

Zapadna obala je pod izraelskom vojnom upravom skoro 55 godina, palestinskim vlastima je tamo zabranjeno djelovanje, ali Palestinci žele da Zapadna obala bude glavni dio njihove buduće države.

S druge strane, jevrejski doseljenici su uspostavili ispostave u tom području iako Izrael to nije zvanično dozvolio, ali ih štiti vojska. Prošle jeseni desetine doseljenika napale su jedno palestinsko selo u tom kraju.

Izrael je 2020. godine obustavio planove za formalnu aneksiju djelova Zapadne obale, ali je zadržao kontrolu, pri čemu palestinske vlasti upravljaju glavnim naseljima i sarađuju u bezbjednosnim pitanjima. Skoro 500.000 jevrejskih doseljenika živi na Zapadnoj obali, koja je dom za skoro tri miliona Palestinaca.

Izraelski premijer Naftali Benet protivi se palestinskoj državnosti i Zapadnu obalu rutinski naziva "Judeja i Samarija" što je biblijski naziv tog regiona. On i drugi nacionalistički lideri vide Zapadnu obalu kao "istorijsko srce" jevrejskog naroda.

Posljednji ozbiljni mirovni pregovori Izraela i Palestinaca propali su prije više od jedne decenije. Benetova vlada je odbacila bilo kakvu značajnu inicijativu za okončanje sukoba, ali je preduzela korake za poboljšanje ekonomskih uslova za Palestince.

Tri glavne grupe za ljudska prava rekle su da izraelska politika, posebno na Zapadnoj obali, predstavlja aparthejd što Izrael odbacuje kao napad na samu njegovu legitimnost.

Jedna od tih grupa, izraelska organizacija B'Tselem, rekla je da su u presudi Masafer Jata sudije "još jednom ispunile svoju ulogu u izraelskom režimu jevrejske nadmoći i utrle put za zločin prisilnog premještanja" stanovništva.

Bonus video: