Talibani u Avganistanu odlučili da žene moraju pokrivati lice u javnosti

U odredbi se ističe da će otac ili najbliži muški srodnik žene biti posjećen i zatvoren ili otpušten sa posla ukoliko ona ne pokrije lice kada izađe iz kuće

8186 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Talibanske vlasti u Avganistanu odlučile su da žene moraju da pokrivaju lice u javnosti u toj zemlji, navodi se u dekretu vrhovnog lidera grupe Hibatulaha Akundzade.

Rojters piše danas da pomenuta odluka dovodi do eskalacije rastućih ograničenja za žene u javnosti, koja nailaze na osudu kako međunarodne zajednice tako i brojnih Avganistanaca.

Neimenovani portparol Ministarstva za propagiranje vrlina i sprječavanje poroka pročitao je ukaz talibanskog lidera na konferenciji za novinare u Kabulu.

U odredbi se ističe da će otac ili najbliži muški srodnik žene biti posjećen i zatvoren ili otpušten sa posla ukoliko ona ne pokrije lice kada izađe iz kuće.

Talibani su dodali da je "idealan pokrivač lica sveobuhvatna plava burka", koja je postala globalni simbol ranijih talibanskih vlasti koje su vladale Avganistanom od 1996. do 2001. godine.

Većina žena u Avganistanu nosi maramu iz vjerskih razloga, ali veliki broj njih u urbanim područjima, kao što je Kabul, ne pokrivaju lice, piše Rojters.

Talibanske vlasti kritikovane su zbog svih većih ograničenja prava žena. Kritike su najviše dolazile iz vlada zapadnih zemalja, ali i od vjerskih učenjaka i drugih islamskih zemalja.

Nagli zaokret u martu, kada je grupa zatvorila srednje škole za djevojčice čije je otvaranje bilo planirano, izazvao je gnjev međunarodne zajednice i naveo Sjedinjene Američke Države da otkaže planirane sastanke u vezi sa ublažavanjem finansijske krize u Avganistanu.