Broj žrtava u eksploziji u Havani porastao na 26: "Nema pokazatelja da je riječ o terorističkom napadu"

Među poginulima je četvoro djece i jedna trudnica

3706 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Havane, Foto: Reuters
Detalj iz Havane, Foto: Reuters

Najmanje 26 osoba poginulo je u snažnoj eksploziji u hotelu Saratoga u centru Havane, a povrijeđeno je više od 70 ljudi, saopštili su kubanski zvaničnici.

Kako su naveli, prvi rezultati istrage pokazuju da je uzrok eksplozije curenje gasa, prenosi Rojters.

Među poginulima je četvoro djece i jedna trudnica.

"Sve ukazuje da je eksplozija bila nesrećan slučaj", kazao je predsjednik Kube Migel Dijas-Kanel u televizijskom obraćanju sa lica mjesta.

On je za Rojters izjavio da eksploziju nije izazvala bomba i da nema pokazatelja da je riječ o terorističkom napadu.

Eksplozija se dogodila u petak, u blizini škole sa više od 300 učenika, saopštile su zdravstvene vlasti, a iz Ministarstva zdravlja su kazali da je najmanje 15 djece je povrijeđeno.

Kubanski ministar turizma Huan Karlos Garsija saopštio je da u eksploziji, prema prvim izvještajima, nema poginulih niti povrijeđenih stranih državljana.

Hotel je, inače, bio zatvoren, i samo su radnici koji su radili na njegovoj obnovi bili unutra u vrijeme eksplozije, rekao je Roberto Enrike Kalsadilja, predstavnik vojne kompanije koja upravlja mnogim hotelima u zemlji.

U intervjuu za državnu televiziju, Kalsadilja je rekao da je hotel sa 96 soba trebalo da bude ponovo otvoren u narednih nekoliko dana, i da su radnici obavljali posljednje pripreme.

Bonus video: