U novom sukobu zatvorskih bandi u Ekvadoru ubijena 43 zatvorenika

“Evidentno je da su oni koji su izgubili život pogubljeni noževima; većina tijela je imala te karakteristike”, rekao je ministar unutrašnjih poslova

6546 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U sukobu između rivalskih bandi u Ekvadoru poginula su 43 zatvorenika, rekli su zvaničnici u ponedjeljak.

Ministar unutrašnjih poslova Patricio Kariljo rekao je na konferenciji za novinare da je jedna grupa zatvorenika napustila svoje ćelije kako bi napala drugu u zatvoru Belavista u Santo Domingu, nekih 70 kilometara južno od Kita, glavnog grada.

“Evidentno je da su oni koji su izgubili život pogubljeni noževima; većina tijela je imala te karakteristike”, rekao je on i ponudio rodbini pomoć u transportu tijela u rodna mjesta.

Ministar je rekao da su vatreno oružje, eksploziv i drugo oružje pronađeni nakon što su policijski timovi pomogli da ponovo preuzmu kontrolu nad zatvorom.

General Fausto Salinas, novi komandant policije, rekao je televiziji Teleamazonas da je 40 zatvorenika ponovo uhvaćeno tokom pokušaja bjekstva.

Grupa za ljudska prava Amnesti Internešnal izvijestila je u martu da je najmanje 316 zatvorenika umrlo u sukobima u ekvadorskim zatvorima tokom 2020. godine — uključujući 119 koji su umrli tokom jednog nemira u septembru te godine.

Mjesec dana nakon što je taj izvještaj objavljen, u sukobu između zatvorskih bandi koji su imali oružje i noževe poginulo je 20 osoba u Turiju, oko 310 kilometara južno od glavnog grada.

Bonus video: