Palestinski javni tužilac poručio:

"Preliminarni rezultati pokazuju da je Abu Akleh pogođena namjerno vatrom izraelskih vojnika"

Novinarka Al Džazire je pogođena u glavu, a nosila je šljem i zaštitni prsluk sa oznakom "PRESS". Izraelske i palestinske vlasti daju različite verzije tog incidenta

7997 pregleda 3 komentar(a)
Sa sahrane Širin Abu Akleh, Foto: Reuters
Sa sahrane Širin Abu Akleh, Foto: Reuters

Palestinski javni tužilac izjavio je poslije haotične sahrane ubijene novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh da preliminarni rezultati istrage pokazuju da je pogođena namjerno vatrom izraelskih vojnika.

Nastavak istrage najavljen je sinoć, prenio je AP.

Izraelska vojska je ranije u petak saopštila da je novinarka ubijena u razmjeni vatre sa palestinskim ekstremistima i da ne može da zaključi odakle je stigao smrtonosni metak.

Abu Akleh je sahranjena u petak popodne u rodnom Jerusalimu pošto je izraelska interventna policija gurala i tukla ljude koji su nosili kovčeg sa njenim posmrtnim ostacima.

Bio je to šokantan početak procesije koja se pretvorila u možda najveći prikaz palestinskog nacionalizma u Jerusalimu poslije više godina, konstatuje američka agencija.

Izraelska policija je kasno sinoć saopštila da je intervenisala tokom sahrane jer su izgrednici oteli kovčeg u bolnici protiv želje porodice.

Policajci su napali i ljude oko kovčega i tukli ih palicama. Jedna osoba koja je nosila kovčeg je izgubila kontrolu i ispustila ga na zemlju.

U saopštenju policije je navedeno da je oko 300 izgrednika stiglo u bolnicu Sveti Josif u Jerusalimu i spriječilo članove porodice da stave kovčeg u mrtvačka kola.

Policija tvrdi da je planirala i koordinisala pogrebnu procesiju unaprijed sa porodicom ubijene, u namjeri da povorka krene od Kapije Jafa na jerusalimskom Starom gradu, ali su izgrednici prijetili vozaču mrtvačkih kola i nastavili da nose kovčeg onako kako nije bilo planirano, navodno protiv želje porodice i dogovora o bezbjednosnoj saradnji.

Instrukcije policije da se kovčeg vrati u kola nisu uslišene, pa je, kako tvrdi, morala da interveniše.

U intervjuu za BBC brat novinarke Toni Abu Akleh je, kako se čini, porekao verziju događaja izraelske policije, rekavši da su se porodica i ožalošćeni nadali maloj procesiji, ali su ih policajci "bombardovali" kad su napustili bolnicu.

On nije objasnio da li je planirano da se ide pješke ili vozilom, navode izraelski mediji.

"Vrlo je žalosno vidjeti da se to dešava na sahrani. Nadali smo se maloj procesiji iz bolnice u crkvu i potom do groblja. Ali na nesreću onog trenutka kada smo izlazili iz bolnice bombardovalo nas je nekoliko policajaca ni za šta. Bili smo šokirani kada smo vidjeli kako su počeli da tuku ljude, bacaju šok bombe, suzavac. Desilo se to bez ikakvog objašnjenja", rekao je brat novinarke.

On je takođe rekao da su prije sahrane izraelske vlasti tražile da im kaže koliko se ožalošćenih očekuje i ko su ti ljudi, što nije mogao da učini jer nije znao.

"Bila je to sahrana za sav palestinski narod, ne samo za porodicu i prijatelje Širin. Oni odaju poštu onome što je ona uradila za Palestinu, za njene izvještaje u periodu od 25 godina", rekao Toni Abu Akleh.

Više od 10.000 Palestinaca je u napetoj atmosferi odalo poštu Širin Abu Akleh ubijenoj u srijedu dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija je kasnije rekla da je šest ljudi pritvoreno poslije nereda, uključujući bacanje kamenica.

Jedan palestinski očevidac rekao je da su ožalošćeni napadnuti jer su mahali palestinskom zastavom i htjeli da nose pokojnicu na ramenima.

Snimci na kojima se vidi kako policija tuče ožalošćene izazvali su šok i osude Bijele kuće i EU.

Novinarka Al Džazire je pogođena u glavu, a nosila je šljem i zaštitni prsluk sa oznakom "PRESS". Izraelske i palestinske vlasti daju različite verzije tog incidenta.

Izraelski zvaničnici su najprije rekli da su novinarku ubili naoružani Palestinci greškom, ali je kasnije rečeno da je zalutali izraelski snajperski metak takođe mogao biti uzrok smrti.

Izrael tvrdi da ne može da utvrdi ko je ubio poznatu novinarku ako ne ispita metak kojim je pogođena.

Izraelski zvaničnici su navodno zatražili pomoć SAD kako bi se Palestinska uprava ubijedila da sarađuje u istrazi.