Iračke snage počele borbu protiv Kurda

Irački premijer Hajder el-Abadi, koji je više puta ponavljao da ne želi da "ratuje" protiv Kurda, "naredio je oružanim snagama da uspostave bezbjednost i Kirkuku u saradnji sa stanovnicima i pešmergama"
82 pregleda 0 komentar(a)
Irak, Foto: Reuters
Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2017. 06:36h

Tokom noći je došlo do sukoba između iračkih i kurdskih snaga južno od Kirkuka dok su trupe vlade u Bagdadu napredovale u spornu provinciju Kurdistan, a na nekim mjestima su to učinile "bez borbe".

Državna televizija je objavila da je vojska "bez borbe" preuzela od kurdskih jedinica, pešmergi, "velika područja" provincije. Vojni izvori sa obje strane su izvjestili o razmjeni vatre iz "kaćuša".

Izvori sa terena su naveli da je dvoje ljudi ubijeno a desetak kurdskih kuća zapaljeno. Za to su optužene turkmenske jedinice.

Irački premijer Hajder el-Abadi, koji je više puta ponavljao da ne želi da "ratuje" protiv Kurda, "naredio je oružanim snagama da uspostave bezbjednost i Kirkuku u saradnji sa stanovnicima i pešmergama", navela je televizija. On je insistirao na "zaštiti građana svih zajednica".

Tokom noći je ipak došlo do sukoba a više povrijeđenih kurdskih boraca je hospitalizovano u Kirkuku.

Borbe su koncentrisane u području Taza Kormatua, ključne tačke na putu do vojne baze K1 i naftnih polja koje su Kurdi preuzeli prije tri godine, u haosu nastalom brzim napredovanjem Islamske države.

Blizu baze K1 je i rafinerija nafte. Iračka vojska namjerava da preuzme i pridruženi aerodrom, ali pešmerge tvrde da su objekti i dalje pod njihovom kontrolom.

Iz Bagdada je saopšteno da vojska ima zadatak da "osigura federalne baze i objekte" a premijer el-Abadi je naveo da sporna paravojna formacija Hašd al-Šabi neće ulaziti u Kirkuk.

Hemin Havrami, savjetnik kurdskog lidera Masuda Barzanija, rekao je da su se pešmerge "povukle iz Tal al-Varda (jugozapadno od Kirkuka) i industrijske zone u predgrađu Kirkuka bez borbe".

Jug provincije Kirkuk drže pešmerge povezane sa Patriotskom unijom Kurdistana, velikim rivalom Barzanijeve Kurdske demokratske partije.

Sinoćni sukobi su izbili nakon tri dana suočavanja iračke vojske i pešmergi, pošto je istekao rok za povlačenje kurdskih jedinica.

Od petka su iračke trupe zauzele više baza koje su Kurdi ranije napustili.

Bonus video: