Izbori u Libanu: Hezbolah i saveznici oslabili, Hrišćanskoj partiji najmanje 20 mandata

Hezbolah i njegov šiitski saveznik Amal, predsjednika parlamenta Nabiha Berija, zadržaće po svoj prilici 27 mjesta

3240 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Libanski ekstremistički Hezbolah i njegovi saveznici su, kako se čini, ostvarili nešto lošiji rezultat na jučerašnjim parlamentarnim izborima, jer su njihovi protivnici dobili više poslaničkih mandata, a neki tradicionalni partneri neće ući u parlament, pokazali su, danas objavljeni, prvi rezultati glasanja.

Uprkos tome Hezbolah i njegov šiitski saveznik Amal, predsjednika parlamenta Nabiha Berija, zadržaće po svoj prilici 27 mjesta.

Nezvanični rezultati pokazuju da su nezavisni kandidati, uključujući one iz pokreta protesta zbog ekonomske krize koja je počela 2019, postigli uspjeh i neki dugogodišnji političari neće više biti poslanici.

Brižljivo praćeni izbori u nedelju bili su prvi od izbijanja teške ekonomske krize u oktobru 2019. i protesta širom zemlje protiv vladajućeg sloja koji se optužuje za decenijsku korupciju i loše upravljanje.

Bili su to takođe prvi izbori posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci avgusta 2020. u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a ranjeno hiljade osoba i uništeni djelovi glavnog grada.

Smatra se da je eksplozija gotovo 3.000 tona loše uskladištenog amonijum nitrata posljedica nemara.

Hrišćanska partija Libanske snage koja ima podršku Saudijske Arabije, jedna od najvećih kritičara proiranskog Hezbolaha, je osvojila, kako je rečeno, najmanje 20 mandata, pet više nego na prethodnim izborima održanim 2018.

Ona će biti najveći hrišćanski blok u parlamentu i zamijeniće Slobodan patriotski pokret koji je osnovao predsjednik Libana Mišel Aun i bio je saveznik Hezbolaha od 2006.

Nezavisni kandidati su takođe postigli značajan uspjeh, ali su daleko od toga da donesu promjene jer su glavni pobjednici izgleda najveće političke grupe.

Snažan saveznik Hezbolaha na jugu Libana navodno je izgubio mandat i na njegovo mjesto će doći nezavisan kandidat, a jedan drugi, takođe nezvisan kandidat, Mark Daou je najavio da se ide ka velikoj pobedi.

On se kandidovao protiv političara Druza Talala Arslana.

Izbori u Libanu se održavaju svake četvrte godine i novi parlament će izabrati novog predsjednika kad se mandat Auna okonča, u oktobru.

Bonus video: