Svjedočenja o NLO-ima na javnom saslušanju u američkom Kongresu

Saslušanje pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma održaće se 11 mjeseci nakon izvještaja u kojem se dokumentuje više od 140 slučajeva onoga što vlada službeno naziva "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima" (UAP) koje su američki piloti prijavljivali od 2004

3595 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o neidentifikovanim letjećim objektima (NLO) dešava se u posljednjih 50 godina.

Dugoočekivano svjedočenje visokih vojnih zvaničnika koji su ispitivali viđenja NLO-a pratiće se nakon što je ova tema decenijama bila prekrivena velom tajne.

Dva visoka zvaničnika vojno-obavještajnog sektora svjedočiće pred američkim Kongresom u utorak (17. maj).

Saslušanje pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma održaće se 11 mjeseci nakon izvještaja u kojem se dokumentuje više od 140 slučajeva onoga što vlada službeno naziva "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima" (UAP) koje su američki piloti prijavljivali od 2004.

Popularniji izraz NLO dugo je povezivan s vanzemaljskim letjelicama koje nisu spomenute u prezentaciji o UAP-u prošloga juna.

Umjesto toga, fokus je bio na mogućim implikacijama za američku nacionalnu sigurnost i sigurnost vazduhoplovstva.

"Američki narod očekuje i zaslužuje da njegovi lideri u vladi i obavještajnim službama ozbiljno procijene i odgovore na sve potencijalne rizike za nacionalnu sigurnost, naročito one koje ne razumijemo u potpunosti", rekao je predstavnik Andre Karson u saopštenju.

Nakon javne rasprave, komisija će zatvoriti vrata iza kojih će se održati sjednica sa zastupnicima.

Uoči saslušanja, naučnici i stručnjaci priredili su nacrt pitanja za koja se nadaju da će zastupnici postaviti svjedocima.

Kristofer Melon, bivši visoki obavještajni zvaničnik Pentagona i kritičar vladinog upravljanja sa dokazima o UAP, rekao je da je najvažnije pitanje jesu li neki opaženi izvan Zemljine atmosfere.

"Ako članovi mogu potvrditi UAP u svemiru, ući će u istoriju i pomoći da se eliminiše čitava kategorija potencijalnih objašnjenja koja se odnose na atmosferski fenomen, kineske svjetiljke, civilne bespilotne letjelice, itd", napisao je na svom blogu.

Saslušanje se održava u pododboru za protivterorizam, protivobavještajne poslove i protivproliferaciju Predstavničkog doma.

Javna fascinacija letjećim tanjirima, užarenim svjetlima i vanzemaljskim letjelicama traje već generacijama.

Posljednje javne rasprave o tom pitanju započele su 1966, kada je republikanski kongresmen i budući predsjednik SAD Džerald Ford sazvao par saslušanja kako bi razgovarali o viđenju NLO-a nakon što je u Mičiganu preko 40 ljudi, uključujući desetak policajaca, svjedočilo ovoj pojavi.

Zvaničnici vazdušnih snaga tada su pripisali incident "močvarnom plinu".

Godine 1969. istraga vazdušnih snaga o NLO-ima pod nazivom Projekt Plava knjiga zatvoren je nakon što je utvrđeno da nijedan letjeći objekt nikada nije potvrđen ili smatran prijetnjom po nacionalnu sigurnost SAD.

Izvještaj predstavlja prekretnicu u politici američke vlade nakon decenija odbacivanja, razotkrivanja i diskreditovanja svjedočanstava o neidentifikovanim letećim objektima iz 1940-ih.

Ovo je prvo saslušanje pred Kongresom o NLO-ima od 1969.

Bonus video: