Ubjedljivo najveći paket pomoći Ukrajini: SAD šalje dodatnih 40 milijardi dolara

"Donošenjem ove hitne pomoći, Senat sada može da kaže ukrajinskom narodu: Pomoć je na putu. Prava pomoć. Značajna pomoć. Pomoć koja bi mogla da osigura da Ukrajinci pobijede"

4640 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki Senat odobrio je skoro 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, poslavši Bijeloj kući predlog zakona da ga predsjednik Džo Bajden potpiše.

Senat je glasao sa 86 prema 11 za paket vojne, ekonomske i humanitarne pomoći, ubjedljivo najveći paket pomoći SAD Ukrajini do sada. Svih 11 glasova protiv bilo je iz Republikanske stranke.

"Donošenjem ove hitne pomoći, Senat sada može da kaže ukrajinskom narodu: Pomoć je na putu. Prava pomoć. Značajna pomoć. Pomoć koja bi mogla da osigura da Ukrajinci pobijede", rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zahvalio je američkom Senatu nakon što je odobrio pomoć od skoro 40 milijardi dolara.

"Idemo ka pobjedi samouvjereno i strateški. Zahvaljujemo se našim saveznicima", rekao je šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak u onlajn objavi nekoliko minuta nakon glasanja.

Bonus video: