Bajdenovi agenti poslati kući iz Južne Koreje

Incident se dogodio ispred hotela "Grand Hajat", gdje je Bajden trebalo da odsjedne na početku turneje 20-24. maja po Južnoj Koreji i Japanu

7596 pregleda 6 komentar(a)
Bajden je danas stigao u Južnu Koreju, Foto: Reuters
Bajden je danas stigao u Južnu Koreju, Foto: Reuters

Dva agenta Tajne službe SAD koji su bili angažovani za posjetu Džozefa Bajdena Aziji, poslati su kući nakon što je jedan od njih optužen da je u pijanom stanju napao građanina Južne Koreje dan prije nego što je predsjednik stigao u Seul, izjavili su zvaničnici.

Službenik policije okruga Jongsan rekao je Rojtersu da je jedan od agenata uhapšen rano u četvrtak nakon što se potukao zbog taksija.

Jedan američki zvaničnik osporio je da je ta osoba privedena ili uhapšena, rekavši samo da je pod istragom južnokorejskih zvaničnika. On je dodao da se protiv drugog agenta koji je umiješan u spor ne vodi istraga zbog prekršaja.

"Tajna služba je svjesna incidenta van dužnosti u kojem je učestovalo dvoje zaposlenih, što može predstavljati potencijalno kršenje politike“, rekao je portparol agencije Entoni Guljelmi.

On je dodao da će agenti biti poslati na administratitvno odsustvo i da incident nije uticao na Bajdenovu posjetu.

Incident se dogodio ispred hotela "Grand Hajat", gdje je Bajden trebalo da odsjedne na početku turneje 20-24. maja po Južnoj Koreji i Japanu. Predsjednik SAD je večeras stigao u Seul.

Tajna služba je američka agencija koja štiti predsjednika. Njeni članovi su u prošlosti povremeno bili umiješani u incidente zbog lošeg ponašanja u inostranstvu.

Jedanaest agenata Tajne službe 2012. je poslato kući iz Kolumbije zbog navodnog "nedoličnog ponašanja" uključujući svađe sa prostitutkama prije posjete tadašnjeg predsjednika Baraka Obame.

TV Čosun, južnokorejska televizija koja je prva izvijestila o incidentu, objavila je da je osumnjičeni u tridesetim godinama i da je uhapšen nakon što je drugi gost hotela pozvao policiju.

Bonus video: