popunjava prazninu koju su ostavili zapadni kupci

Kina povećava porudžbine nafte iz Rusije

Kineski prekomorski uvoz ruske nafte skočiće u maju na skoro rekordnih 1,1 milion barela dnevno, u odnosu na 750 hiljada barela u prvom tromjesečju i 800 hiljada barela u prošloj godini

4443 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina tiho povećava kupovinu nafte iz Rusije po povoljnim cijenama, popunjavajući prazninu koju su ostavili zapadni kupci.

Kupci sa zapada se povlače iz poslova s ​​Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu, piše Reuters.

Potez najvećeg svjetskog uvoznika nafte uslijedio je mjesec nakon što je smanjen uvoz iz Rusije, iz straha da će izgledati kao da otvoreno podržava Moskvu i potencijalno izloži svoje državne naftne kompanije sankcijama, prenosi Blic.

Kineski prekomorski uvoz ruske nafte skočiće u maju na skoro rekordnih 1,1 milion barela dnevno, u odnosu na 750 hiljada barela u prvom tromjesečju i 800 hiljada barela u prošloj godini.

Unipek, trgovački ogranak najveće azijske rafinerije Sinopek, predvodi kupovinu zajedno sa Ženhua Oilom, dijelom kineskog odbrambenog konglomerata Norinco.

Trgovački izvori pokazuju da je kompanija registrovana u Hong Kongu, Livna Shipping, odnedavno glavni otpremnik ruske nafte u Kinu.

Kompanije popunjavaju novonastalu rupu koju su zapadni kupci ostavili dok Evropska unija (EU) dovršava plan daljeg kruga sankcija, uključujući zabranu kupovine ruske nafte.

Mnoge evropske rafinerije već su prestale da kupuju od Rusije iz straha da će naletjeti na sankcije ili privući negativan publicitet.

Za Rusiju, prodaja nafte pomaže u ublažavanju udarca sankcija na njenu ekonomiju.