Albaneze obećava da će promijeniti imidž Australije

Albaneze još čeka da sazna da li će njegova Laburistička partija imati apsolutnu većinu u australijskom Parlamentu, ili će morati da nađe saveznike da vlada

2353 pregleda 2 komentar(a)
Albaneze, Foto: Reuters
Albaneze, Foto: Reuters

Laburista Entoni Albaneze (Anthony Albanese) koji se sprema da postane australijski premijer poslije pobjede na parlamentarnim izborima, obećao je danas da će popraviti imidž svoje zemlje, za koju u svijetu smatraju da kaska u borbi protiv klimatskih promjena.

"Zaista želim da promijenim zemlju", rekao je Albaneze koji treba da preuzme dužnost sjutra i ubrzo zatim da otputuje u Tokio.

On će u Tokiju u utorak učestvovati na samitu Kvada (SAD, Japan, Indija, Australija) i tu se odvojeno sastati sa indijskim i kineskim kolegama Narendrom Modijem i Fumijom Kišidom, kao i sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

"To će nam omogućiti da svijetu damo k znanju da je promijenjena vlada. Takođe će biti nekih promjena u politici, posebno kada je riječ o klimatskim promjenama i našeg angažovanja prema svijetu o tim pitanjima", rekao je on.

Albaneze još čeka da sazna da li će njegova Laburistička partija imati apsolutnu većinu u australijskom Parlamentu, ili će morati da nađe saveznike da vlada.

Prema djelimičnim zvaničnim rezultatima, laburisti već mogu da računaju na 74 mjesta u Predstavničkom domu, i imaju malu prednost u 75. okrugu.

Apsolutna većina (76 mjesta) u Predstavničkom domu od 151 poslanika izgleda da im je na domak ruke, pošto je još neizvjesan ishod u desetak okruga.

Liberalna koalicija odlazećeg premijera Skota Morisona izgubila je mnoga mjesta širom zemlje, a Morison je priznao poraz.