Novi premijer Australije položio zakletvu

Još nije završeno prebrojavanje glasova na kojem će se utvrditi da li će Albanezeova stranka imati većinu u parlamentu

3552 pregleda 2 komentar(a)
Albaneze i Harli, Foto: Reuters
Albaneze i Harli, Foto: Reuters

Novi australijski premijer Entoni Albaneze položio je zakletvu danas uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsjednik SAD Džo Bajden.

Bivši vođa opozicije lijevog centra koji ističe da je njegova zemlja spremna da se angažuje u borbi protiv klimatskih promjena, učestvovaće na samitu Kvada (SAD, Indija, Japan, Australija) u utorak u Tokiju.

Pored Bajdena na tom skupu učestvovaće i japanski premijer Fumio Kišida i indijski premijer Narendra Modi.

Novi premijer položio je zakletvu na kratkoj ceremoniji.

Među članovima njegovog tima koji su preuzeli dužnost su ministarka spoljnih poslova Peni Vong, koja će se pridružiti Albanezeu na samitu u Tokiju, ministri za budžet Džim Čalmers i za finansije Kati Galager.

Povezani članci

23. Maj 2022.

Pragmatičar iz radničke klase

Albanezeova Laburistička partija lijevog centra pobijedila je i smijenila konzervativnu koaliciju njegovog prethodnika Skota Morisona na izborima održanim u subotu. Koalicija je bila na vlasti devet godina i za to vrijeme su se izmijenila tri premijera.

Još nije završeno prebrojavanje glasova na kojem će se utvrditi da li će Albanezeova stranka imati većinu u parlamentu.

"Želim da vodim vladu koja ima isti osjećaj optimizma i nade koja, mislim, definiše australijski narod", rekao je Albaneze u Sidneju prije nego je krenuo u glavni grad zemlje Kanberu, da položi zakletvu.

Albaneze koji sebe opisuje kao prvog kandidata za funkciju premijera koji nema anglo-keltsko ime, i Peni Vong, koja je rođena u Maleziji i prvi je ministar spoljnih poslova rođen van zemlje, položili su zakletvu pred generalnim guvernerom Dejvidom Harlijem.

Morisonova odluka da podnese ostavku na mjestu premijera i prizna poraz još tokom prebrojavanja glasova omogućila je Harliju, koji predstavlja australijskog šefa države, britansku kraljicu Elizabetu Drugu, da imenuje njegovog nasljednika bez saznanja konačnih rezultata i dokaza da Albaneze ima kontrolu nad većinom mjesta u donjem domu parlamenta.

Zakletvu je takođe položio zamjenik premijera Ričard Marles i vršiće dužnost premijera dok je Albaneze u Japanu.

Laburistička stranka zasad sigurno ima 75 mjesta od ukupno 151 mjesta u parlamentu, što je jedno manje od potrebne većine.

Konzervativna koalicija je na putu da osvoji 58 mjesta, nesvrstani poslanici 12, a šest poslaničkih mjesta još je neizvjesno, saopštila je australijska izborna komisija.

Bonus video: