Kina najavljuje rekordnu žetvu žitarica

"Oko 80 odsto žitarica na jugozapadu Kine je požnjeveno, dok je žetva žitarica u srednjem i donjem toku rijeke Jangce počela", saopštilo je kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova (MOA)

3533 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina najavljuje veliku žetvu ljetnjih žitarica, kako bi poboljšala zadovoljenje sopstvenih potreba za hranom, usred rastućih globalnih cijena hrane zbog ukrajinske krize.

"Oko 80 odsto žitarica na jugozapadu Kine je požnjeveno, dok je žetva žitarica u srednjem i donjem toku rijeke Jangce počela", saopštilo je kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova (MOA).

Žito u regionu Huang-Huai-Hai, koje čini tri četvrtine nacionalne proizvodnje ljetnjeg žita, takođe će sazreti, prenosi Tanjug.

"Uprkos izazovima covid-19 i odloženoj sadnji ozime pšenice na više mjesta, uspješna žtva ljetnjeg žita biće postignuta zahvaljujući efikasnoj političkoj podršci", rekao je zamjenik šefa Odjeljenja za biljnu proizvodnju pri MOA, Džu Enlin.

Centralna vlada je ove godine izdvojila preko 900 miliona dolara, što je iznos bez presedana, za ljetnju proizvodnju žitarica. Izdvojila je i posebna sredstva za povećanje i podršku zelenoj proizvodnji žitarica.

Kina je prošle godine uvezla 164,54 miliona tona žitarica, što je ekvivalentno 24 odsto ukupne proizvodnje žitarica, prema podacima carine, a ove godine kineske vlasti imaju za cilj da ukupna proizvodnja žitarica bude 650 miliona tona.

Bonus video: