Gutereš se nada da postoji spas za sporazum sa Iranom

Inspektori UN su ranije saopštili da Iran poštuje dogovor, uključujući i ograničenje o bogaćenju uranijuma
57 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.10.2017. 19:42h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da se nada da se nuklearni sporazum sa Iranom može spasiti, saopštio je portparol UN Stefan Dižarik.

Dižarik je rekao da Gutereš smatra sporazum "velikim pomakom u konsolidovanju neširenja nuklearnog oružja", prenosi Tanjug.

Sporazum, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisalo je šest država pored Irana - Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD - za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame. Inspektori UN su ranije saopštili da Iran poštuje dogovor, uključujući i ograničenje o bogaćenju uranijuma. Američki predsjednik Donald Tramp odbio je da potvrdi Kongresu SAD da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine. Tramp je ocijenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji. "Objavljujem da ne možemo i nećemo dati tu potvrdu", poručio je Tramp. Tramp je rekao da će SAD uskratiti put Irana ka razvoju nuklearnog oružja, prenio je AP. Obraćajući se u Bijeloj kući, Tramp je najavio da će njegova administracija pokušati da se suprotstavi "destabilizujućim aktivnostima" te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste.

Bonus video: