Ekstremisti Islamske države ubili 12 civila u Iraku

Šest civila je ubijeno u selu Sami Asi, južno od grada Kirkuk, navele su vlasti, dok je kurdska mreža Rudav objavila su kasnije u zasedi ubijena i tri policajca koji su došli na mjesto napada

2578 pregleda 0 komentar(a)
detalj iz Iraka, Foto: Reuters
detalj iz Iraka, Foto: Reuters

Ekstremisti Islamske države ubili su 12 civila i ranili najmanje šest u dva odvojena napada u Iraku, iskoristivši naglo smanjenje vidljivosti širom zemlje uslijed pješčane oluje.

Oni su sinoć napali poljoprivrednike u provincijama Kirkuk i Dijala, dok su brali useve, saopštili su danas bezbjednosni zvaničnici Iraka.

Šest civila je ubijeno u selu Sami Asi, južno od grada Kirkuk, navele su vlasti, dok je kurdska mreža Rudav objavila su kasnije u zasedi ubijena i tri policajca koji su došli na mjesto napada.

Ekstremisti su prethodno u mjestu Gulala u Dijali ubili šest stanovnika, navela su dva bezbjednosna zvaničnika.

Islamska država, koju čine suniti, sinoć je preuzela odgovornost za napad u Kirkuku, tvrdeći da je ubila pet šiita na njihovim imanjima i zapalila pet vozila.

Ta ekstremistička grupa je zauzela velike djelove Iraka i Sirije u ljeto 2014. godine i proglasila islamski kalifat na toj teritoriji. Islamska država je 2017. poražena od lokalnih snaga i međunarodne koalicije, poslije višegodišnjeg rata, ali njeni pripadnici i dalje izvode napade u obije zemlje.

Bonus video: