Novi mandat: Tedros još pet godina na čelu SZO

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbah rekao je u objavi na Tviteru da je Tedros dobio 155 od 160 glasova, nazvavši to "fantastičnim rezultatom"

3692 pregleda 3 komentar(a)
Tedros Adhanom Ghebrejesus, Foto: Reuters
Tedros Adhanom Ghebrejesus, Foto: Reuters

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebrejesus ponovo je izabran na petogodišnji mandat.

Tedros je izabran nakon glasanja država članica ove organizacije.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbah rekao je u objavi na Tviteru da je Tedros dobio 155 od 160 glasova, nazvavši to "fantastičnim rezultatom".

SZO je na svom Tviter nalogu objavila da novi mandat zvanično počinje 16. avgusta 2022.

Tedros je postao prvi Afrikanac na čelu SZO kada je izabran na svoj prvi mandat 2017.

Njegov prvi petogodišnji mandat obilježili su teški događaji dok je nadzirao globalni odgovor na pandemiju izazvanu koronavirusom, ali i krize poput skandala seksualnog zlostavljanja u koji je uključeno osoblje SZO iz Demokratske Republike Kongo.

Uprkos oštrim kritikama iz nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) kada je Donald Tramp bio predsjednik, koji je optužio SZO da brani Kinu tokom pandemije, ali i kritikama iz drugih zemalja zbog odgovora na pandemiju COVID-19, Tedros je uspio dobiti široku podršku, posebno iz siromašnih zemalja, za koje je vodio kampanju za nabavljanje vakcina.

Tedros (57) je iz Etiopije, nedavno je svoju pažnju usmjerio na uticaj koji rat ima na zdravlje ljudi, naročito u Africi i Ukrajini.

Bonus video: