Soroš: Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi biti početak Trećeg svjetskog rata

"Najbolji, a možda i jedini put da očuvamo našu civilizaciju je čim prije pobijediti Putina", rekao je Soroš

15212 pregleda 11 komentar(a)
Soroš, Foto: Reuters
Soroš, Foto: Reuters

Milijarder Džordž Soroš rekao je u utorak da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti početak Trećeg svjetskog rata i zato je najbolji način da se očuva slobodna civilizacija pobijediti snage predsjednika Vladimira Putina, prenosi Al Džazira Balkans.

Soroš (91), smjestio je ukrajinski rat u kontekst šire borbe otvorenih i zatvorenih društava koja su u porastu, a predvode ih Kina i Rusija.

"Invazija bi mogla biti početak Trećeg svjetskog rata i možda ga naša civilizacija neće preživjeti", rekao je Soroš u Davosu, prema tekstu govora koji je objavila njegova ured, prenose Rojters i Hina, navodi Al Džazira Balkans.

"Najbolji, a možda i jedini put da očuvamo našu civilizaciju je čim prije pobijediti Putina. To je najvažnije."

Putin, koji je svoju "specijalnu operaciju" kako on naziva agresiju na Ukrajinu, isplanirao radi ostvarenja ciljeva Kremlja, sada možda i zna da je pogriješio i spreman je pregovarati o prekidu vatre, smatra Soroš.

"No prekid vatre je nedostižan jer se njemu ne može vjerovati", rekao je Soroš.

"Što je Putin slabiji, to će postajati nepredvidiviji", smatra on.

On je kazao Evropska unija mora shvatiti da Putin može zavrnuti dotok ruskog prirodnog gasa, koji sada pokriva 40 posto evropskih potreba, a to zbilja boli.

"Ne mogu predvidjeti ishod, no Ukrajina sigurno ima izglede u borbi", rekao je Soroš

Kineski predsjednik Si

Soroš je rekao da su Rusija, površinom najveća državu na svijetu, te Kina, druga najveća svjetska ekonomija, vodeće članice rastuće grupe država "zatvorenog društva" u kojima je pojedinac podređen državi.

Nadovezujući se na ocjenu američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji je rekao da je Zapad u borbi s autokratskim vladama, Soroš je pesimističan.

"Represivni režimi sada rastu, a otvorena društva su u defenzivi. Danas su Kina i Rusija najveće prijetnje otvorenom društvu", rekao je.

Soroš je rekao da je digitalna tehnologija, posebno vještačka inteligencija pomogla Kini da prikupi lične podatke za nadzor i kontrolu svojih građana agresivnije nego ikada prije.

Rojters navodi kineski zvaničnici odbacuju strane kritike kao zastarjelo kolonijalno razmišljanje i hvale Komunističku partiju što je zbacila strane ugnjetače i obnovila Kinu tako što je 800 miliona ljudi izvukla iz siromaštva.

Soroš je kritikovao strategiju "nulti Kovid" predsjednika Kine Si Đinpinga , rekavši da je propala i natjerala Šangaj ka "ivici otvorene pobune".

On je rekao i da je Si napravio seriju grešaka što bi ga moglo koštati značajnog uticaja dok se Komunistička partija priprema za odluku da mu dodijeli presedan - treći mandat.

"Suprotno opštim očekivanjima, Si Đinping možda neće dobiti svoj priželjkivani treći mandat zbog grešaka koje je napravio. Ali čak i ako dobije, Politbiro mu možda neće dati odriješene ruke da bira članove sljedećeg Politbiroa", kazao je Soroš

Bonus video: