među poginulima i žena pogođena zalutalim metkom

Brazil: Najmanje 21 osoba ubijena u policijskoj akciji hapšenja vođa šverca droge u Riju

Stanovnici su na društvenim mrežama rekli da je žestoka pucnjava počela u mraku u 4 sata ujutru u šumovitoj oblasti pored Vile Kruzeiro, što je izazvalo strah i paniku u toj četvrti

5504 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najmanje 21 osoba ubijena je u juče u faveli na sjevernoj strani Rio de Žaneira tokom policijske racije da bi uhvatili vođe organizacije za šverc drogom, saopštili su policijski i bolnički zvaničnici, prenosi Rojters.

Među poginulima je i žena koja je pogođena u razmjeni vatre između članova bande i policije u faveli Vila Kruzeiro, kako se zovu "slamovi" (engl. slum) u Riju. Policija je saopštila da su ostali mrtvi osumnjičeni članovi bande koji su se opirali policijskim naredbama tokom akcije i otvorili vatru na policiju iz automatskog oružja.

Stanovnici su na društvenim mrežama rekli da je žestoka pucnjava počela u mraku u 4 sata ujutru u šumovitoj oblasti pored Vile Kruzeiro, što je izazvalo strah i paniku u toj četvrti. Pucnjava je ponovo počela popodne, rekao je Rojtersov fotograf u blizini lica mjesta.

Sedam ranjenih je prebačeno u bolnicu, među kojima i policajac.

Policijska operacija, podržana helikopterom, ciljala je na vođe najveće grupe organizovanog kriminala u Riju, Komando Vermeljo, koji su se, prema policijskim obavještajnim podacima, krili u Vila Kruzeiru.

„Bila je to veoma intenzivna konfrontacija“, rekao je novinarima pukovnik Ivan Blaž, portparol militarizovanih policijskih snaga koje su vodile operaciju. Rekao je da je ženu mogao pogoditi metak ispaljen iz unutrašnjosti Vile Kruzeiro.

Policija je zaplijenila jurišne puške, pištolje i granatu, kao i automobile i motore koje su kriminalci koristili, rekao je on.

Upucana žena je identifikovana kao 41-godišnja Gabrijele Kunja, pogođena zalutalim metkom iako je živjela u susjednoj četvrti Čatuba. Škole nisu otvarale nastavu.

Prošle godine je 28 ljudi poginulo u nasilju u sirotinjskim četvrtima Rija, uglavnom u sukobima između trgovaca drogom i policije.