"Zabrana uvoza ruske nafte će uticati na rast cijene"

Cijene nafte rastu usljed slabe ponude i rasta potražnje

Tu su i napori Pekinga za okončanje karantina u velikim gradovima, što će povećati potražnju

5223 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tokom ljetne sezone u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog covida 19.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,86 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 36 centi više cijeni, od 110,65 dolara.

Analitičari smatraju da će očekivani dogovor unutar EU o zabrani uvoza ruske nafte dodatno smanjiti ponudu i uticati na rast cijene, prenosi Hina.

Drugi uzrok rasta cijene je povećanje potražnje za benzinom u SAD-u. Očekuje se da će putevi tokom vikenda na koji pada praznik Dana sjećanja u SAD-u biti najprometnije u zadnje dvije godine, jer sve više vozača kreće na ceste nakon dugotrajnih blokada zbog koronavirusa, uprkos visokim cijenama goriva.

Tu su i napori Pekinga za okončanje karantina u velikim gradovima, što će povećati potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je cijena barela njenih članica u ponedjeljak vrijedila 115,95 dolara i poskupila 1,26 dolara u odnosu na prethodni radni dan.