Si Đinping: Ljudska prava u Kini zaštićena kao nikad prije

"Ovo je prva posjeta visokog komesara UN za ljudska prava Kini u posljednjih 17 godina i pridajem joj veliki značaj i cijenim ovu posjetu", rekla je Bašle koja je s kineskim predsjednikom razgovarala putem video veze

2189 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je u razgovoru sa visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašle da su ljudska prava kineskog naroda zaštićena kao nikada ranije i da je je Kina uspješno prokrčila put razvoja ljudskih prava, u skladu sa trendom vremena i njenim nacionalnim uslovima.

Kako je prenijela Kineska medijska grupa (CMG), Bašle je rekla da je Kancelarija visokog komesara spremna da ojača komunikaciju sa Kinom, da razvija saradnju i da uloži zajedničke napore za napredak u oblasti ljudskih prava na globalnom nivou.

"Ovo je prva posjeta visokog komesara UN za ljudska prava Kini u posljednjih 17 godina i pridajem joj veliki značaj i cijenim ovu posjetu", rekla je Bašle koja je s kineskim predsjednikom razgovarala putem video veze.

Kako prenosi CMG, Bašle je navela i da se divi naporima i dostignućima Kine u iskorenjivanju siromaštva, zaštiti ljudskih prava i ekonomskom i društvenom razvoju i da cijeni važnu ulogu Kine u očuvanju multilateralizma, suočavanju sa klimatskim promjenama i drugim globalnim izazovima, kao i na unapređenju globalnog održivog razvoja.

Si je razgovoru sa komesarkom UN rekao da je Kina, da bi zajednički unaprijedila međunarodnu zaštitu ljudskih prava i donjela korist ljudima svih zemalja, spremna da se aktivno uključi u dijalog o ljudskim pravima i saradnju sa drugim stranama, na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, kako bi proširila konsenzus i smanjila razlike.

Najveće je ljudsko pravo da se omogući ljudima da žive srećnim životom, rekao je Si, pozivajući na ulaganje napora da se sprovodi filozofija ljudskih prava koja se fokusira na ljude.

Interesi ljudi su tamo gdje počinje i gdje se završava pitanje ljudskih prava, naglasio je on.

Napominjući da se zemlje međusobno razlikuju po istoriji, kulturi, društvenom uređenju i stepenu ekonomskog i društvenog razvoja, Si je rekao da one moraju da unaprijeđuju i štite ljudska prava u skladu sa svojom nacionalnom realnošću i u skladu sa potrebama svog naroda.

Svi aspekti ljudskih prava treba da budu unaprijeđeni, rekao je Si, dodajući da su ljudska prava sveobuhvatan koncept i da se moraju unaprijeđivati na sveobuhvatan i sistematičan način.

Za zemlje u razvoju, pravo na život i razvoj su primarna ljudska prava, dodao je on.

Si je ukazao da države ne bi smjele da politizuju i instrumentalizuju pitanja vezana za ljudska prava, kao ni da se drže dvostrukih aršina, ali takođe ne smiju ni da se miješaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja u kontekstu zaštite ljudskih prava.

Bonus video: