Izraelski mediji: Meta napada u Siriji bile iranske rakete

Vrijeme i obim napada pokazuju da je pogođeno veliko skladište u mogućem pokušaju da se spriječi iranski odgovor na nedavni napad na bazu T-4 koji su Rusija, Iran i Siriji pripisali Izraelu
0 komentar(a)
raketa sirija, Foto: Reuters
raketa sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 02:31h

Meta napada na Siriju prošle noći bila su, po svoj prilici, velika skladišta oružja, uključujući rakete tipa zemlja-zemlja koje, kako se procjenjuje, Iran teži da razmjesti u Siriji, navode izraelski mediji.

Prošle nedjelje je Si-En-En (CNN) objavio da američke i izraelske obavještajne agencije prate pošiljke iranskog oružja u Siriju. 

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je rekao da Izrael neće dozvoliti da Iran zauzme pozicije i napravi baze u Siriji odakle bi se ispaljivale rakete.

Vrijeme i obim napada pokazuju da je pogođeno veliko skladište u mogućem pokušaju da se spriječi iranski odgovor na nedavni napad na bazu T-4 koji su Rusija, Iran i Siriji pripisali Izraelu.

Libanski list Al Akbar navodi da su u bazama bila skladišta oružja koja služe i sirijskoj vojsci i Iranskoj revolucionarnoj gardi. Isti izvori dodaju da su skladišta napadnuta bombama, razaračima bunkera.

Od jačine eksplozije na vojne mete između Hame i Alepa zatresla se zemlja, sirijska državna televizija je izvjestila da je Evropsko-mediteranski seizmološki institut objavio da je došlo do manjeg potresa jačine 2,6 stepani Rihterove skale.

Izraelski komentatori navode da je udar prošle noći, u kome je poginulo na desetine ljudi, pripisan Izraelu i da je to bar peti udar od septembra koji se pripisuje toj zemlji, pa oni to smatraju potvrdom odlučnosti Izraela da iskorijeni iransko prisustvo u Siriji.

Mediji u Izraelu javljaju da se danas održava hitan sastank užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbjednost radi diskusuje o napetostina na sjevernoj granici zemlje i nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom.