Abot: Napadač na školu u Teksasu najavio masakr pola sata ranije

Abot je rekao da je napadač, 18-godišnji Salvador Ramos koga je policija ubila, koristio poluautomatsku pušku u jučerašnjem napadu na Osnovnu školu "Rob" u mjestu Juvalde, u kojem je povrijeđeno 17 ljudi

5712 pregleda 6 komentar(a)
Abot govori na konferenciji za medije, Foto: Reuters
Abot govori na konferenciji za medije, Foto: Reuters

Napadač koji je ubio 19 djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu, objavio je na društvenim mrežama da će to učiniti, pola sata prije napada, izjavio je guverner te američke savezne države Greg Abot.

Abot je rekao da je napadač, 18-godišnji Salvador Ramos koga je policija ubila, koristio poluautomatsku pušku u jučerašnjem napadu na Osnovnu školu "Rob" u mjestu Juvalde, u kojem je povrijeđeno 17 ljudi.

Oko 30 minuta prije napada, Ramos je objavio tri poruke na društvenim mrežama, navodeći da će pucati u svoju baku, da je upucao jednu ženu i da će napasti osnovnu školu, naveo je Abot.

Policija za sada nije objavila šta je motiv napada.

Abot je rekao da Ramos nije imao policijski dosije ni evidentiranu mentalnu bolest.

Svi ubijeni učenici nalazili su se u istoj učionici i išli su u četvrti razred.

Ramos, koji je nekoliko dana prije napada kupio dvije poluatomatske puške, zaključao je vrata učionice i počeo da puca u djecu i nastavnike koji su bili u njoj, navela je policija.

Policajci su ubrzo upali u učionicu i ubili napadača, dok su drugi razbijali prozore kako bi učenici i nastavnici mogli da pobjegnu.

Jučerašnji napad u Juvaldeu, mjestu sa 16.000 stanovnika, najsmrtonosniji je oružani napad u školi u SAD od decembra 2012. godine.

Tada je naoružani napadač ubio 20 djece i šest odraslih u osnovnoj školi u Njutaunu, u saveznoj državi Konektikat.

Bonus video: