"njemačka privreda je već značajno usporena"

Malpas: Rat koji Rusija vodi u Ukrajini može da izazove globalnu recesiju

"Gledajući globalni bruto proizvod, teško je reći kako možemo da izbjegnemo recesiju", rekao je Malpas, ali nije izložio detaljniju prognozu

2408 pregleda 1 komentar(a)
Malpas, Foto: Screenshot/Youtube
Malpas, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas rekao je 25. maja da rat koji Rusija vodi u Ukrajini i njegov uticaj na cijene hrane i energenata, kao i dostupnost vještačkog đubriva, mogu da izazovu globalnu recesiju.

Malpas je rekao na događaju u organizaciji Američke trgovinske komore da je njemačka privreda, četvrta po veličini u svijetu, već značajno usporena usljed poskupljenja energenata i da bi pad proizvodnje vještačkih đubriva mogao da pogorša situaciju u drugim djelovima svijeta.

"Gledajući globalni bruto proizvod, teško je reći kako možemo da izbjegnemo recesiju", rekao je Malpas, ali nije izložio detaljniju prognozu.

On je rekao da se očekuje značajna kontrakcija ekonomija Ukrajine i Rusije, dok će Evropa, Kina i SAD doživjeti usporenje privrednog rasta.

Zemlje u razvoju su teže pogođene nedostatkom vještačkog đubriva, nedovoljnim zalihama hrane i nedovoljnim isporukama energenata.

"Sama ideja dvostrukog rasta cijena energenata dovoljna je da izazove recesiju", rekao je Malpas.

Svjetska banka je prošlog mjeseca već umanjila prognozirani globalni privredni rast na 3,2 posto sa 4,1 posto zbog vojne akcije Rusije u Ukrajini.

Malpas nije detaljnije govorio o tome kada bi globalna recesija mogla da počne, prenosi Rojters.