Oklahoma dobila najstroži zakon o pobačaju u SAD

Izuzeci od zabrane pobačaja dopuštaju samo kada su u pitanju medicinski razlozi, silovanje i incest

2525 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Guverner Oklahome Kevin Stit potpisao je najstroži zakon o zabrani pobačaja koji građanima dopušta da tuže one koji pomažu ženama da prekinu trudnoću, prenosi N1.

"Obećao sam stanovnicima Oklahome da ću kao guverner potpisati svaki dio zakona koji se zauzima za život što mi se nađe na stolu pa sam ponosan jer danas mogu da ispunim to obećanje", rekao je Stit, a prenijeli su mediji u Oklahomi.

Zakon koji su podržali republikanci Stitovim potpisom stupa odmah na snagu, a u njemu se izuzeci od zabrane pobačaja dopuštaju samo kada su u pitanju medicinski razlozi, silovanje i incest.

Zakonom se ne zabranjuje upotreba kontracepcije, niti hitna kontracepcija.

Centar za reproduktivna prava, globalna grupa sa sjedištem u Njujorku, rekao je da će osporiti zabranu na državnom sudu.

Oklahoma je među republikanskim državama u zemlji koje žure da ove godine donesu zakone protiv pobačaja, očekujući da će američki Vrhovni sud uskoro poništiti presudu Ro protiv Vejd, slučaj iz 1973. kojim se ustanovilo ustavno pravo na pobačaj.

Nacrt koji je procurio u javnost 2. maja pokazao je da konzervativna većina u sudu namjerava da revidira savezna prava na pobačaj i vrati pitanje legalizacije pojedinačnim državama.

Četiri klinike za pobačaj u Oklahomi već su prestale da obavljaju abortuse u iščekivanju zabrane.

Oklahoma je u maju već donijela zakon kojim se zabranjuju pobačaji poslije šeste nedjelje trudnoće. Kao i posljednja mjera, ona se oslanja na sprovođenje građanskih tužbi.

Odredba o provedbi u oba zakona nastala je po uzoru na teksaški zakon koji je stupio na snagu u septembru prošle godine i zaustavio klinike u obavljanju gotovo svih pobačaja u toj državi.

Oklahoma je ubrzo postala odredište za žene iz Teksasa koje žele da izvrše abortus poslije šeste nedjelje trudnoće. Ograničenjima u Oklahomi sada su se proširili djelovi zemlje u kojima je legalan pristup pobačaju mali ili ga uopšte nema, prisiljavajući žene da putuju u države kao što su Kanzas, Novi Meksiko i Kolorado kako bi prekinule trudnoću.

Bonus video: