Tramp izgubio žalbu, mora da svjedoči u istrazi u Njujorku

Džejms je u istrazi otkrila dokaze da je Trampova kompanija "Tramp Organizejšn" koristila lažne ili obmanjujuće uvećane procjene imovine kao što su golf tereni ili soliteri da bi dobila zajmove i poreske olakišice

7509 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp mora da svjedoči pred sudom u Njujorku u okviru građanske istrage njegovog poslovanja, odlučio je danas Apelacioni sud te države.

Sud je odbacio Trampov argument da treba da bude oslobođen izjašnavanja zato što bi njegovi odgovori mogli biti upotrijebljeni protiv njega u paralelnoj krivičnoj istrazi.

Četvoročlano sudsko vijeće Apelacinog odjeljenja podržalo je presudu sudije Artura Engorona od 17. februara koji je potvrdio pozive Trampu i dvoje njegove djece Ivanki i Donaldu Mlađem da svjedoče u istrazi javne tužiteljke Leticije Džejms.

"Još jednom su sudovi presudili da Donald Tramp mora poštovati našu zakonitu istragu njegovog finansijskog poslovanja", rekla je Džejms u saopštenju i dodala da će sud nastaivit da prati činjenice ovog slučaja i da osigura da niko ne može izbjeći zakon.

Džejms je u istrazi otkrila dokaze da je Trampova kompanija "Tramp Organizejšn" (Trump Organization) koristila lažne ili obmanjujuće uvećane procjene imovine kao što su golf tereni ili soliteri da bi dobila zajmove i poreske olakišice.

Tramp, republikanac, negira te navode i kaže da je istraga dio politički motivisanog "lova na veštice".

Bonus video: