podaci svjetske zdravstvene organizacije

Prijavljeno skoro 200 slučajeva majmunskih boginja u više od 20 zemalja

SZO je predložila stvaranje zaliha za ravnopravnu podjelu vakcina i dostupnih ljekova širom svijeta

5234 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Prijavljeno je gotovo 200 novih slušajeva majmunskih boginja u više od 20 zemalja u kojima uglavnom ne dolazi do izbijanja neobičnih bolesti, ali je epidemija pod kontrolom, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je predložila stvaranje zaliha za ravnopravnu podjelu vakcina i dostupnih ljekova širom svijeta. U saopštenju se navodi da još uvijek ima mnogo neodgovorenih pitanja o tome kako je nastala ta epidemija, ali nema dokaza da su bilo kakve genetske promjene u virusu odgovorne za nju.

„Prvo sekvenciranje virusa pokazuje da se soj ne razlikuje od sojeva koje možemo naći u državama u kojima je virus endemski i epidemija je vjerovatno posljedica promjene ljudskog ponašanja“, saopšteno je.

Ranije ove nedjelje, glavni savjetnik SZO rekao je da je epidemija u Evropi, SAD, Izraelu, Australiji i šire vjerovatno povezana sa intimnim odnosima na dvije žurke u Španiji i Belgiji.

To označava značajno odstupanje od tipičnog obrasca širenja bolesti u centralnoj i zapadnoj Africi, gdje su ljudi uglavnom zaraženi kontaktom sa životinjama poput divljih glodara i primata.

Lekari u Britaniji, Španiji, Portugalu, Kanadi i SAD su primetili da je većina infekcija pronađena kod gej i biseksualnih muškaraca ili muškaraca koji praktikuju odnose sa muškarcima.

Bolest ne utiče razornije na ljude zbog njihove seksualne orijentacije i naučnici upozoravaju da bi virus mogao da zarazi druge ako se ne obuzda prenošenje.