Persijski zaliv

Iran zaplijenio dva grčka tankera

Iran je ranije danas zaprijetio da će preduzeti kaznene mjere zbog toga što se Atina umiješala u američku zapljenu iranskog naftnog tankera u grčkim vodama

4146 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iranska paravojna Revolucionarna garda zaplijenila je danas dva grčka tankera za naftu u Persijskom zalivu, nakon što je Atina pomogla SAD da zaplijeni iranski naftni tanker zbog navodnih kršenja sankcija u Sredozemnom moru.

Saopštenje iranske garde dolazi u vrijeme visokih tenzija između Irana i Zapada zbog zastoja pregovora o nuklearnom programu Teherana.

Garda je objavila saopštenje na svojoj internet stranici, optužujući neimenovane tankere za neodređene prekršaje.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uputilo snažan demarš iranskom ambasadoru u Atini zbog "nasilnog preuzimanja dva broda pod grčkom zastavom" u Persijskom zalivu.

Ministarstvo je pozvalo na hitno oslobađanje brodova i njihove posade i saopštilo da će ovi postupci imati "posebno negativne posljedice" u bilateralnim, i u odnosima Irana sa Evropskom unijom, čija je Grčka članica.

U saopštenju ministarstva se navodi da je ranije danas iranski helikopter sletio na tanker Delta Posejdon koji plovi pod grčkom zastavom u međunarodnim vodama dok je bio nedaleko od obale Irana.

"Naoružani ljudi su potom zarobili posadu", navodi se i dodaje da su među posadom bila i dva grčka državljanina.

"Sličan incident je prijavljen i na drugom tankeru pod grčkom zastavom, koji je prevozio sedam grčkih državljana, u blizini obale Irana", saopštilo je ministarstvo.

Iran je ranije danas zaprijetio da će preduzeti kaznene mjere zbog toga što se Atina umiješala u američku zapljenu iranskog naftnog tankera u grčkim vodama.

Teret sirove nafte sa tankera pod iranskom zastavom koji je prošlog mjeseca zaustavljen u grčkim vodama je zaplijenjen i prebačen je na drugi brod na zahtjev SAD, rekao je grčki zvaničnik juče.