bivši predsjednik ranije podnio tužbu protiv državnog tužioca Njujorka

Sudija odbacio Trampovu tužbu i dozvolio nastavak istrage protiv njega

Američki okružni sudija Brenda Sanes je u presudi rekla da je odluku zasnovala na sudskoj praksi koja u većini slučajeva zabranjuje saveznim sudijama da se miješaju u istrage na državnom nivou

2509 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Savezni sudija odbacio je danas tužbu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa protiv državnog tužioca Njujorka Leticije Džejms, dozvoljavajući njenu građansku istragu o njegovoj poslovnoj praksi.

Američki okružni sudija Brenda Sanes je u presudi rekla da je odluku zasnovala na sudskoj praksi koja u većini slučajeva zabranjuje saveznim sudijama da se miješaju u istrage na državnom nivou.

Sanes je donijela presudu nakon što je njujorški tužbeni sud juče presudio da Tramp mora da odgovara na pitanja pod zakletvom u pokrenutoj istrazi, potvrdivši presudu nižeg suda kojom se od njega zahtijeva da učestvuje u izlaganju.

Tramp je Džejms tužio u decembru, neposredno nakon što je ona izdala sudski poziv za njegovo svjedočenje, u pokušaju da okonča njenu trogodišnju istragu.

Bivši republikanski predsjednik je preko svojih advokata naveo da je istraga bila političke prirode i da je Džejms, demokrata, prekršila svoja ustavna prava u "prikrivenom nastojanju da javno omalovaži njega i saradnike".

Džejms je odgovorila da je Trampova tužba iznenadni "kolateralni napad" na njenu istragu i da nema pravne osnove i dokaza koji bi podržali njegovu tvrdnju da je istraga čisto politička.

Na saslušanju 13. maja koje je ubrzalo današnju odluku sudije Sanes, advokat kancelarije džavnog tužioca rekao je da se istraga gasi i da su dokazi iz nje dovoljni za tužbu protiv Trampa, njegove kompanije ili oboje.

Specijalni parnični advokat u Džejmsovoj kancelariji Endrju Amer rekao je da je prikupljena značajna količina dokaza koji bi mogli da podrže pokretanje izvršnog postupka, iako konačna odluka o podnošenju tužbe još nije donijeta.

Amer je dodao da je kancelarija na završetku građanske istrage, za koju je Džejms rekla da je otkrila dokaze da je Trampova kompanija u finansijskim izvještajima dala lažne podatke vrijednosti imovine kao što su neboderi i tereni za golf.