Avion sa 22 osobe nestao u planinama Nepala

Padala je kiša u toj oblasti posljednjih nekoliko dana, ali su se redovno obavljali letovi

13154 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2022. 12:00h

Mali avion sa 22 osobe, koji je letio na popularnoj turističkoj ruti, nestao je danas u planinama Nepala, javio je jedan zvaničnik.

Avion kompanije Tara erlajns (Tara Airlines) koji je bio na petnaestominutnom redovnom letu do planinskog grada Džomsoma, izgubio je kontakt sa kontrolnim tornjem ubrzo poslije poletanja.

Avion je poletio iz Pohare, 200 kilometara istočno od Katmandua.

Policijski zvaničnik Rameš Tapa rekao je da nema informacije o letjelici "tvin oter" i da je u toku potraga za njom.

U avionu je bilo šest stranaca, četvoro Indijaca i dvoje Njemaca, rekao je policijski zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Padala je kiša u toj oblasti posljednjih nekoliko dana, ali su se redovno obavljali letovi. Avioni na toj ruti lete između planina prije nego što slete u dolinu.

Portparol nepalskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su dva helikoptera poslata u operaciju potrage, ali da je vidljivost loša, prenosi Frans pres.

"Loše vrijeme bi moglo da uspori operaciju potrage, vidljivost je slaba, ništa ne možemo da vidimo, rekao je on.

To je popularna ruta za strane planinare, kao i za indijske i nepalske hodošasnike koji posjećuju hram Muktinat.

Prema podacima portala za praćenje aviona flightradar24.com, letjelica stara 43 godine poletjela je iz Pohare u 6.10 po srednjoevropskom vremenu i poslala je posljednji signal u 6.22 na visini od 3.900 metara.

U 2016. godini avion Tara Erlajnsa istog tipa na istoj ruti srušio se poslije polijetanja, kada je poginulo svih 23 ljudi u letjelici.

Avion kompanije Agni er (Agni air) takođe na letu iz Pohare za Džomsom srušio se 2012, a poginuo je 15 ljudi, šest je preživjelo. U 2014. godini avion kompanije Nepal erlajns na istoj ruti srušio se i poginulo je 18 ljudi.

U 2018. godini, putnički avion aviokompanije JU-Es-Bangla (US-Bangla airlines) iz Bangladeša srušio se pri slijetanju u Katmanduu kada je poginulo 49 od 71 osobe u njemu.

Bonus video: