Više od 2.000 policajaca bilo je angažovano širom grada

Marš izraelskih nacionalista u muslimanskoj četvrti u Jerusalimu: Uhapšeno više od 20 osoba

Palestinski Crveni krst saopštio je, prenosi AFP, da je u Starom gradu povrijeđeno 40 Palestinaca

7059 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Jerusalima, Foto: Reuters
Detalj iz Jerusalima, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2022. 20:12h

Hiljade Izraelaca sa zastavama je marširalo u nedjelju, 29. maja kroz srce muslimanske četvrti Starog grada Jerusalima tokom ultranacionalističke procesije koja redovno izaziva gnijev Palestinaca, godinu dana nakon što su tenzije u Jerusalimu prerasle u rat, prenosi agencija AFP.

Više od 2.000 policajaca bilo je angažovano širom Jerusalima, dok je zbog "nedoličnog ponašanja" uhapšeno više od 20 osoba.

Palestinski Crveni krst saopštio je, prenosi AFP, da je u Starom gradu povrijeđeno 40 Palestinaca.

"Marš zastave" organizuje se svake godine. Njime Izraelci obilježavaju zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine.

Uoči marša došlo je do incidenata, kada je izraelski poslanik ultranacionalista Itamar Ben-Gvir u pratnji desetina svojih pristalica došao na najosjetljivije sveto mjesto u Jerusalimu, što je navelo Palestince da bacaju kamenice i petarde na izraelske policajce razmještene u blizini.

Izrael tvrdi da je cio Jerusalim njihova prijestonica, ali Palestinci, koji tvrde da je istočni Jerusalim njihov glavni grad, vide marš kao provokaciju. Prošle godine, parada je izazvala jedanaestodnevni rat između Izraela i militanata u Gazi.

Nemiri su se desili u spornom području na vrhu brda koje poštuju Jevreji i muslimani. U kompleksu se nalazi džamija Al Aksa, treća najsvetija lokacija u islamu. To je takođe najsvetije mjesto za Jevreje, koji ga zovu Hramska gora i poštuju je kao dom biblijskih hramova.

RADIO SLOBODNA EVROPA