Bajden u posjeti Uvaldeu nakon masovne pucnjave u školi

Bajden je uoči puta u Uvalde, u subotu 28. maja u svom govoru na Univerzitetu u Delaver pozvao na akciju kako bi se spriječili slični masakri u budućnosti u zemlji u kojoj su napori da se pooštre propisi o vatrenom oružju u više navrata propali

2623 pregleda 1 komentar(a)
Džozef i Džil Bajden u Uvaldeu, Foto: Reuters
Džozef i Džil Bajden u Uvaldeu, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden doputovao je u nedjelju, 29. maja u grad Uvalde u saveznoj državi Teksas, kako bi pružio podršku porodicama nastradalih 19 učenika i dvoje nastavnika u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi, prenosi agencija AFP.

Bajden je, kako navodi AFP, u društvu supruge Džil posjetio memorijal ispred škole, susreo sa rodbinom preminulih i prisustvovao katoličkoj misi.

Bajden je uoči puta u Uvalde, u subotu 28. maja u svom govoru na Univerzitetu u Delaver pozvao na akciju kako bi se spriječili slični masakri u budućnosti u zemlji u kojoj su napori da se pooštre propisi o vatrenom oružju u više navrata propali.

"Ne možemo tragediju učiniti ilegalnom, ali možemo Ameriku učiniti bezbjednijom. Konačno možemo uraditi ono što treba da uradimo kako bismo zaštitili živote ljudi i naše djece", rekao je Bajden.

Istražitelji u Teksasu i dalje tragaju za motivom napada, nastojeći da utvrde koliko su kritične greške napravljene u odgovoru na smrtonosnu pucnjavu u Uvaldeu, te zašto je skoro 20 policajaca ostalo ispred učionice u osnovnoj školi dok su djeca panično pozivala u pomoć.

Napadač, osamnaestogodišnji Salvador Ramos, koji je napustio srednju školu, nije imao krivični dosije niti istoriju mentalnih bolesti. Policija je likvidirala napadača.

Glavni službenik za bezbjednost u Teksasu izjavio je 27. maja da je policija donijela pogrešnu odluku u vezi masakra u Osnovnoj školi "Rob".

"Kad bih mislio da će to pomoći, izvinio bih se", rekao je Stiven Mekro na konferenciji za novinare.

Rekao je da policajci nisu ušli u školu jer nisu vjerovali da se pucnjava još uvijek traje.

Najsmrtonosnija pucnjava u školi u SAD u posljednjih skoro deset godina ponovo je pokrenula nacionalnu raspravu o zakonima o oružju u zemlji, a američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je na nova ograničenja oružja, u obraćanju naciji nakon napada.

Bonus video: