Beri ponovo izabran na čelo Parlamenta Libana na sedmi uzastopni mandat

On je dobio 65 glasova od 128, a na prethodnim izborima 2018. osvojio je 98 glasova

3170 pregleda 0 komentar(a)
Beri, Foto: Reuters
Beri, Foto: Reuters

Poslanici novog saziva Skupštine Libana ponovo su danas izabrali Nabiha Berija, saveznika moćnog šiitskog pokreta Hezbolah, za predsjednika tog tijela sedmi put zaredom.

Osamdesetčetvorogodišnji Beri koji je na mjestu predsjednika Parlamenta 30 godina, izabran je na novi četvorogodišnji mandat, iako su Hezbolah i njegovi saveznici izgubili većinu u Parlamentu na izborima obilježenim prodorom nezavisnih kandidata.

On je dobio 65 glasova od 128, a na prethodnim izborima 2018. osvojio je 98 glasova. Bila su 23 prazna listića i 40 nevažećih.

Poslanici su izrazili protivljenje njegovom ponovnom izboru pisanjem slogana na glasačkim lističima.

"Pravda za žrtve eksplozije u Bejrutu", napisali su neki posladici u osvrtu na eksploziju u bejrutskoj luci 2020. godine u kojoj je stradalo više od 200 ljudi.

Na nekoliko drugih glasačkih listića bilo je napisano Lokman Slim, ime aktiviste i intelektualca koji je bio kritičan prema Hezbolahu i koji je nađen ubijen u svom automobilu u februaru 2021.

Beri je pobijedio u glasanju u vrijeme kada je Liban pogođen najtežom društveno ekonomskom krizom u svojoj istoriji. Veliki dio stanovništva, međunarodne organizacije i strane zemlje pripisuju to stanje korupciji i inerciji vladajuće klase, koja je decenijama nepromijenjena i kojoj Beri pripada.

Nabih Beri će predsjedavati vrlo rascjepkanim parlamentom što izaziva strahovanja da će doći do novih zastoja poput onih koji su decenijama paralizovali libanski politički život.

Novi saziv Skupštine ima zadatak da usvoji dugo očekivane reforme da se prevaziđe finansijska kriza koja je ubacila većinu građana u siromaštvo.

Liban ima kompleksan sistem podjele vlasti između raznih vjerskih zajednica, predsjednik je obavezno hrišćanin, premijer musliman sunita, a predsjednik Parlamenta musliman šiit.

Bonus video: