"Izrael došao do iranskog plana obmane prije više godina"

Benet objavio dokumenta: Tvrdi da je Iran špijunirao IAEA da bolje prikrije nuklearne aktivnosti

"Evo ih, na persijskom jeziku stotine stranica obilježenih pečatom Ministarstva obavještajnih poslova Irana", rekao je Benet i dodao da neki dokumenti imaju rukom ispisane bilješke, uključujući jednu iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, koja se odnosi na iranski nuklearni program

2205 pregleda 1 komentar(a)
Benet, Foto: Reuters
Benet, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet objavio je danas dokumenta za koja je rekao da su uzeta od Irana i da pokazuju da je ta zemlja špijunirala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) kako bi bolje prikrila svoje nuklearne aktivnosti.

Benet je na Tviteru objavio link za ta dokumenta na persijskom jeziku, uz video snimak u kome odgovara na izjavu ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amira-Abdolahijana koji odbacuje optužbe o špijuniranju kao "cionističke laži".

"Širenje laži? Hajde. Držim dokaz o vašim lažima u svojim rukama", kaže Benet na video snimku i dodaje da je Iran ukradena tajna dokumenta od agencije UN koristio da utvrdi šta ona očekuje da nađe i onda krio dokaze, pored ostalog, da izbjegne nuklearne provjere.

Izraelski lider je objasnio da je Izrael došao do iranskog plana obmane prije više godina, aludirajući na smjelu operaciju 2018. godine kada su izraelski agenti odnijeli hiljade dokumenata o iranskom nuklearnom programu iz skladišta u Iranu.

"Evo ih, na persijskom jeziku stotine stranica obilježenih pečatom Ministarstva obavještajnih poslova Irana", rekao je Benet i dodao da neki dokumenti imaju rukom ispisane bilješke, uključujući jednu iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, koja se odnosi na iranski nuklearni program.

Fahrizadeh je ubijen u novembru 2020. godine u zasjedi kraj Teherana, a njegovo ubistvo je pripisano Izraelu.

"Prije ili kasnije oni (Agencija za atomsku energiju) će nas pitati i biće nam potrebno sveobuhvatno pokriće", napisao je naučnik.

Premijer Izraela je upozorio da je Iran "lagao svijetu, da Iran laže svijet ponovo, upravo sada i da svijet mora osigurati da se ta zemlja ne izvuče nekažnjeno".

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prošle nedjelje ministru spoljnih poslova Irana je direktno postavljeno pitanje o navodnom špijuniranju IAEA, prenijeli su izraelski mediji.

"Na nesreću cionisti šire puno laži", odgovorio je on, sudeći po prevodu na engleski jezik na Benetovom video snimku.

Vol strit džornal je prošle nedjelje objavio otkriće o iranskom špijuniranju zasnovano na dokumentima iz arhive koju je Izrael ukrao u Teheranu.

Taj list je naveo da je imao pristup dokumentima zahvaljujući bliskoistočnoj obavještajnoj agenciji iz zemlje koja se protivi iranskom nuklearnom programu.

Do sada su samo obavještajci SAD vidjeli čitav arhivski materijal, a djelimično su u to imali uvid i nezavisni eksperti.

U današnjem saopštenju kabineta premijera Izraela je navedeno da je IAEA upravo objavila izveštaj o sumnjivom neprijavljenom nuklearnom materijalu nađenom na tri mjesta i iranskom odbijanju da odgovori na pitanja o lokacijama.

Jedno od tih mjesta je identifikovao Izrael, a kasnije su ga potvrdili inspektori agencije.

Iran je danas ocijenio da izveštaj IAEA nije fer i uravnotežen sugerisao da je kritička procena rezultat pritiska Izraela. "Na nesreću izvještaj ne odražava realnost pregovora između Irana i IAEA", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Said Hatibzadeh novinarima.