OPEK povećava proizvodnju nafte kako cijene rastu

Ima strahovanja da bi visoke cijene mogle da uspore privredu svijeta, a već su doprinele inflaciji koja pogađa SAD i Evropu i smanjuje kupovnu moć potrošača

2230 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Države članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznice (OPEK Plus), među kojima je najveći izvoznik Rusija, odlučile su danas da povećaju proizvodnju za 648.000 barela dnevno u julu i avgustu, nudeći skromno olakšanje globalnoj ekonomiji dok naglo rastu cijene goriva.

OPEK Plus je ranije već povećavao proizvodnju za stabilnih 432.000 barela dnevno svakog mjeseca u okviru plana za postepeno obnavljanje smanjene proizvodnje tokom recesije izazvane pandemijom 2020. godine.

Novo povećanje proizvodnje brže nego što je planirano, dolazi u vrijeme kada su rastuće cijene sirove nafte povećale cene benzina na rekordno visok nivo u SAD.

Ima strahovanja da bi visoke cijene mogle da uspore privredu svijeta, a već su doprinele inflaciji koja pogađa SAD i Evropu i smanjuje kupovnu moć potrošača.

OPEK, čiji je lider Saudijska Arabija, odbio je molbe Bijele kuće da isporuči više nafte kako bi nadoknadio proizvodnju izgubljenu zbog sankcija Rusiji.

To je, zajedno sa sporazumom Evropske unije o okončanju uvoza nafte iz Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, doprinijelo povećanju cijena.

U SAD su cijene sirove nafte porasle za 54 odsto od početka godine dok je danas zabilježena rekordno visoka prosječna cena benzina na pumpama od 4,71 dolara (4,4 eura) po galonu.

Bonus video: