Australija saopštila da je kineski lovac presreo njen izviđački avion

"Presretanje je rezultiralo opasnim manevrom koji je predstavljao bezbjednosnu prijetnju za avion P-8 i njegovu posadu", navodi se u saopštenju

10106 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski lovac presreo je izviđački avion Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga u regionu Južnog kineskog mora u maju, saopštilo je u nedjelju australijsko ministarstvo odbrane, piše Glas Amerike.

Kineski lovac J-16 presreo je mornarički avion RAAF P-8 tokom njegove "rutinske aktivnosti pomorskog nadzora" u međunarodnom vazdušnom prostoru u regionu 26. maja, navodi ministarstvo odbrane u saopštenju.

"Presretanje je rezultiralo opasnim manevrom koji je predstavljao bezbjednosnu prijetnju za avion P-8 i njegovu posadu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je australijska vlada izrazila zabrinutost zbog incidenta sa kineskom vladom.

Kineska ambasada u Australiji nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Ministar odbrane Ričard Marls rekao je da je kineski mlaznjak doletio veoma blizu aviona RAAF-a i pustio svežanj mamaca, sačinjenih od komadića aluminijuma, koje je usisao motor australijske letjelice.

"Sasvim očigledno da je ovo veoma opasno", rekao je Marls za televiziju ABC.

Australija se ranije pridružila Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u izjavi da kineska potraživanja u vezi sa spornim ostrvima u Južnom kineskom moru nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je decenijama preduzimalo pomorski nadzor u regionu i da "to radi u skladu sa međunarodnim pravom, koristeći pravo na slobodu plovidbe i prelijetanja u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru".

Odnosi između Australije i Kine, glavnih trgovinskih partnera, nedavno su zategnuti zbog rastućeg kineskog uticaja na Pacifiku, pošto je Kina zatražila regionalni bezbjednosni sporazum sa državama pacifičkih ostrva.

Takođe u maju, kineski istraživački brod je praćen od zapadne obale Australije u krugu od 50 nautičkih milja od osjetljivog odbrambenog objekta, koji koriste australijske, američke i savezničke podmornice.

U februaru su Kina i Australija razmjenjivale kritike zbog incidenta u kojem je Australija rekla da je jedan od njenih pomorskih patrolnih aviona otkrio laser usmjeren na nju sa broda Mornarice Narodne oslobodilačke vojske Kine.

Bonus video: