Seul i Vašington lansirali balističke rakete kao odgovor na sjevernokorejsku probu

"Naša vojska snažno osuđuje niz provokacija balističkih raketa od strane Sjeverne Koreje", navela je južnokorejska komanda u saopštenju

2490 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Južna Koreja i SAD ispalili su osam balističkih raketa kao odgovor na sjevernokorejsku raketnu probu, jučerašnje ispaljivanje istog broja projektila, saopštila je južnokorejska vojska.

Združeni generalštab je saopštio da su saveznici u ponedjeljak u zoru lansirali raketu zemlja-zemlja iz sistema taktičkih projektila (ATACMS) na mete u Istočnom moru/Japanskom moru.

To se dogodilo dan nakon sjevernokorejskog lansiranja osam balističkih raketa kratkog dometa poslije zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD u kojoj je učestvovao i američki nosač aviona.

"Naša vojska snažno osuđuje niz provokacija balističkih raketa od strane Sjeverne Koreje i poziva je da odmah prekine takvo djelovanje koje povećava vojne tenzije na (Korejskom) poluostrvu", navela je južnokorejska komanda u saopštenju.

Pjongjang je ove godine pojačao napore da poboljša svoj program naoružanja i pored drastičnih ekonomskih sankcija. Zvaničnici i analitičari su upozorili da se režim sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una priprema za sprovođenje nove nuklearne probe.

Jutrošnje ispaljivanje raketa SAD i Južne Koreje predstavlja drugu zajedničku demonstraciju sile saveznika pod vođstvom novog južnokorejskog predsjednika Jun Suk-Jeola, koji je obećao da će zaoštriti odnos prema provokacijama Pjongjanga.

Prošlog mjeseca Seul i Vašington su lansirali rakete u prvom zajedničkom djelovanju tog tipa od 2017. godine, kao odgovor na sjevernokorejsko ispaljivanje tri balističke rakete, od kojih je, kako se vjeruje, jedna bila interkontinentalnog dometa.

Bonus video: