Peking: Otvoreni restorani u većem dijelu grada, usljed pada broja novih infekcija koronom

Povratak na skoro normalno stanje može se primijetiti svuda u Pekingu, osim u jednom okrugu i dijelu još jednog, gdje se epidemija zadržala

1901 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U većem dijelu Pekinga su danas otvoreni restorani prvi put poslije više od mjesec dana, jer su vlasti dodatno ublažile ograničenja u vezi sa pandemijom i u velikoj mjeri je iskorijenjena "mala epidemija" koronavirusom primjenom stroge strategije "nula kovida".

Muzejima, bioskopima i teretanama biće dozvoljeno da rade do 75 odsto kapaciteta, a dostavljači hrane i drugih artikala ponovo će moći da dostavljaju pakete do vrata mušterija, umjesto da ih ostavljaju ispred stambenih zgrada.

Povratak na skoro normalno stanje može se primijetiti svuda u Pekingu, osim u jednom okrugu i dijelu još jednog, gdje se epidemija zadržala.

Škole, koje su bile djelimično otvorene, počeće sa radom u punom kapacitetu 13. juna, a otvaranje vrtića je najavljeno za 20. jun.

Vlasti su u više navrata sprovele masovna testiranja stanovnika i zaključale zgrade i cijele stambene komplekse kada god bi bio otkriven čak i mali broj novih infekcija.

Broj novih infekcija pao je na šest slučaja u nedjelju.

Vladajuća Komunistička partija nastavlja da sprovodi strategiju "nula kovid" koja je skupa i izaziva nezadovoljstvo miliona ljudi, iako mnoge druge zemlje usvajaju opušteniji pristup kako stopa vakcinisanih stanovnika raste i liječenje postaje sve dostupnije.

U Šangaju koji ima 25 miliona stanovnika pretrpjeli su zatvaranja grada i na dva mjeseca. Grad je ponovo otvoren prošle nedjelje, ali su restorani i dalje zatvoreni za posjetioce.

Jedno naselje je danas sprovelo masovnije testiranje nakon što su u njemu otkrivene nove infekcije, pa će biti zaključano 14 dana. Svi trajekti u Šangaju, koji dijeli rijeka Huangpu, ponovo su danas počeli prevoz putnika.

Bonus video: