U Dubaiju uhapšena dvojica braće Gupta: Slučaj korupcije u koji je umiješan i Zuma

Policija Dubaija saopštila je da ih je uhapsila nakon što je dobila Interpolovu "crvenu potjernicu" za njih dvojicu

7020 pregleda 3 komentar(a)
Braća Gupta, Foto: Screenshot/Youtube
Braća Gupta, Foto: Screenshot/Youtube

Policija Dubaija saopštila je u utorak da je uhapsila dvojicu braće iz porodice Gupta koji se traže u vezi sa slučajem korupcije u koji je umiješan bivši južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma.

Policija je objavila saopštenje u kojem se navodi da je uhapsila braću Atula i Raješa Guptu "u vezi s pranjem novca i krivičnim prijavama u Južnoj Africi".

Njih dvojica, kao i njihov brat Ajaj, bili su osumnjičeni da su se skrivali u Dubaiju otkako su pobjegli iz Južne Afrike otprilike u isto vrijeme kada je Zuma dao ostavku 2018. godine zbog navoda da je nadgledao korupciju u državnim kompanijama.

Policija Dubaija saopštila je da ih je uhapsila nakon što je dobila Interpolovu "crvenu potjernicu" za njih dvojicu.

"Hapšenje odražava kontinuirane napore UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) u borbi protiv zločina pranja novca kroz lokalnu saradnju između nadležnih organa", saopštila je policija.

Policija Dubaija nije komentarisala gdje se nalazi Ajaj Gupta.

Vlasti u Južnoj Africi kasno u ponedjeljak saopštile su da su dva brata uhapšena nakon razgovora između njih i zvaničnika Dubaija. Međutim, vlasti UAE nisu priznale hapšenja do utorka.

Gupte su optuženi da su koristili svoju povezanost sa Zumom da unovče ogromne vladine ugovore i mita, a vjerovalo se da su bili toliko uticajni da su imali pravo glasa u Zuminom imenovanju ministara.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stavilo je trojicu braće Gupta na listu sankcija 2019. godine, optužujući ih da su "članovi značajne korupcijske mreže".

Time je zabranjeno američkim subjektima da posluju s njima ili da rukuju njihovom imovinom.

Zuma je bio predsjednik od 2009. godine sve dok ga njegova stranka Afričkog nacionalnog kongresa nije prisilila da odstupi zbog korupcijskog skandala.

Prošle sedmice policija Dubaija je na sličan način uhapsila Britanca traženog u Danskoj zbog navodnog slučaja poreske prevare u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara.

Radio Slobodna Evropa

Bonus video: