Amerikanki koja je vodila ženski bataljon Islamske države prijeti do 20 godina zatvora

Fluk-Ekren je prva žena koja je procesuirana zbog vodeće uloge u islamističkoj militantnoj grupi, piše Vašington post

2635 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Amerikanka Elison Fluk-Ekren postala je prva žena koja je procesuirana u SAD zbog vodeće uloge u islamističkoj militantnoj grupi, nakon što je priznala da je bila vođa ženskog bataljona Islamske države (IDIL) u Siriji i da je obučavala više od 100 žena i djevojaka da koriste automatsko i drugo oružje, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Amerikanka, rođena u Kanzasu, za koju tužioci kažu da je predvodila isključivo ženski bataljon militanata Islamske države u Siriji priznala je krivicu u slučaju koji je tužilac nazvao prvim te vrste u SAD, ističe Asošiejted pres (AP).

Fluk-Ekren priznala je 7. juna saveznom sudu u Virdžiniji udruživanje sa ciljem pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji, za šta joj prijeti maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Priznanjem krivice rješava se krivični slučaj koji je izašao na vidjelo u januaru, nakon što je 42-godišnja Fluke-Ekren dovedena u SAD kako bi se suočila sa optužbama da je vodila ženski bataljon Islamske države u sirijskom gradu Raka, gdje je sprovodila obuku za korišćenje automatskih pušaka, granata i samoubilačkih pojaseva.

Grad je bio uporište IDIL-a na vrhuncu moći samoproglašenog kalifata 2014. kada je kontrolisao djelove Sirije i Iraka.

Tužilaštvo tvrdi da je više od 100 žena i mladih djevojaka prošlo obuku, kao i da bi neke od djevojaka, koje su tada imale samo 10 ili 11 godina, možda željele da govore na saslušanju presude koja je zakazana za 25. oktobar.

Bivša učiteljica rođena na farmi u Kanzasu koja je postala visokorangirana članica Islamske države, priznala je "aktivnosti povezane sa terorizmom" i pružanje materijalne podrške ekstremističkoj militantnoj grupi u Siriji, Libiji i Iraku između 2011. i 2019, piše Tajms.

Svjedoci citirani u sudskim dokumentima rekli su da je Amerikanka govorila o želji da pokrene terorističke napade na tlu SAD, uključujući bombaške napade na univerzitetski kampus i trgovački centar.

Jedan od svjedoka koji ju je poznavao u Siriji rekao je da je na skali radikalizacije, od jedan do deset, Fluk-Ekren bila "11 ili 12". Fluk-Ekren je rekla da "svaki napad u kojem nije ubijen veliki broj pojedinaca smatra rasipanjem resursa", rekli su tužioci.

Ostaje nejasno, ističe Tajms, kada je Fluk-Ekren radikalizovana. Ona se preselila u Egipat sa svojim drugim mužem, Volkanom Ekrenom, 2008. i par se ubrzo povezao sa islamističkim militantima na Bliskom istoku, putujući po cijelom regionu.

Pošto se IDIL suočio sa porazom 2019. godine, napustila je grupu i prokrijumčarena je sa islamističke teritorije. Rekla je da je uhapšena prošle godine nakon što se predala u policijsku stanicu jer je htjela da ode iz Sirije.

Fluk-Ekren je, između ostalog, priznala da je pomagala odvojenoj terorističkoj grupi, Ansar al Šarija za koju se sumnja da stoji iza napada 2012. na američko diplomatsko sjedište u Bengaziju u Libiji, navodi Volstrit džurnal.

Ona je pregledala dokumente američke vlade koje je njen tadašnji suprug džihadista, navodno odnio iz objekta i pomogla je u analizi materijala koji je dostavljen vodstvu terorističke grupe.

Prema sudskom dokumentu, njen suprug postao je vođa snajperista Islamske države u Siriji i poginuo je u vazdušnom napadu 2016, dok su njen treći i četvrti muž takođe bili pripadnici IDIL-a koji su ubijeni.

Fluk-Ekren je navodno krajem 2016. dobila dozvolu od rukovodstva Islamske države da uspostavi ženski centar u Raki u Siriji, a potom i vojni bataljon članica terorističke grupe, poznat kao Hatiba Nusajba koji je bio aktivan oko februara 2017.

Istraživači koji proučavaju ekstremizam kažu da su se stotine žena sa Zapada pridružile ili dale podršku Islamskoj državi koja ih je koristila uglavnom u propagandne svrhe. Međutim, Fluk-Ekren je prva žena koja je procesuirana zbog vodeće uloge u islamističkoj militantnoj grupi, piše Vašington post.

Neki stručnjaci kažu da je IDIL izbjegavao učešće žena u borbama, odnosno da je raspoređivao borkinje samo kao krajnje sredstvo i skoro nikada u ofanzivnim pozicijama. Međutim, naglašavaju da se Fluk-Ekren ipak isticala među ostalim ženama sa Zapada koje su se pridružile Islamskoj državi jer nije bila prisiljena da uđe u grupu i na kraju je stekla vodeću ulogu u nadgledanju drugih žena u Raki.

Prijatelji optužene iz njenih dana u Kanzas sitiju i Topeki, gdje je odrasla i studirala kao Elison Elizabet Bruks, rekli su da su šokirani što se okrenula ekstremizmu, dok prema tvrdnjama tužilaštva, njeni roditelji i odrasla djeca ne žele nikakav kontakt sa njom.

Bonus video: