Premijer Izraela u iznenadnoj posjeti Emiratima

To je druga javna Benetova posjeta Abu Dabiju otkako su se Izrael i UAE dogovorili da normalizuju odnose 2020, poslije niza godina prikrivene saradnje, uglavnom zbog zajedničke zabrinutosti za iranske nuklearne sposobnosti

2794 pregleda 0 komentar(a)
Benet, Foto: REUTERS
Benet, Foto: REUTERS

Premijer Izraela Naftali Benet otputovao je danas u iznenadnu posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), u vrijeme kada su nastojanja da se spasi sporazum o iranskom nuklearnom programu u zastoju i raste napetost u odnosima s Taheranom.

To je druga javna Benetova posjeta Abu Dabiju otkako su se Izrael i UAE dogovorili da normalizuju odnose 2020, poslije niza godina prikrivene saradnje, uglavnom zbog zajedničke zabrinutosti za iranske nuklearne sposobnosti.

U saopštenju iz Benetovog kabineta je navedeno da će se sastati sa predsjednikom Emirata šeikom Muhamedom bin Zajednom al Nahjanom i da će razgovarati o "raznim regionalnim pitanjima".

Očekuje se da će Iran po svoj prilici biti glavna tema.

U video saopštenju snimljenom prije odlaska Benet je pohvalio zemlje koje su na sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču u srijedu glasale da osude Iran zbog nuklearne aktivnosti na tri neprijavljene lokacije u zemlji.

"Mi vidimo ovde čvrst stav zemalja svijeta u odnosu na razlike između dobra i zla, jer one jasno kažu da Iran prikriva stvari. Mi nećemo popustiti po tom pitanju", rekao je Benet prije nego što se ukrcao u avion za Emirate.

IAEA je u četvrtak rekla da Iran planira da ubrza obogaćivanje uranijuma instalacijom unaprijeđenih centrifuga.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem i oštro se protivi nuklearnom sporazumu velikih sila sa Teheranom iz 2015. godine iz koga je tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp povukao svoju zemlju 2018.

Bonus video: