EP: Zabrana abortusa u SAD bila bi tragedija za žene u cijelom svijetu

Evropski parlament je usvojio izvještaj kojim se zalaže da u SAD, kao i drugim zemljama, abortus i dalje bude legalan pa time i bezbjedan. Taj stav dijeli 364 poslanika, dok je njih 154 bilo protiv, a 37 suzdržano

1670 pregleda 0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Shutterstock
Evropski parlament, Foto: Shutterstock

Ako Vrhovni sud SAD ukine aktuelno pravo na abortus u toj zemlji, to će imati ogromne posljedice na zdravlje i prava žena širom svijeta, poručili su evroposlanici na ovonedjeljnoj plenarnoj sjednici.

Evropski parlament je usvojio izvještaj kojim se zalaže da u SAD, kao i drugim zemljama, abortus i dalje bude legalan pa time i bezbjedan. Taj stav dijeli 364 poslanika, dok je njih 154 bilo protiv, a 37 suzdržano.

Uoči glasanja Evropski parlament je održao burnu raspravu o pravu na abortus, s fokusom na SAD i na to kako će eventualna odluka tamošnjeg Vrhovnog suda da zabrani abortus, odnosno poništi presudu Roe protiv Vadea iz 1973. godine, uticati na ostatak svijeta, prenosi N1.

Većina zastupnika smatra da bi to ugrozilo žene i u drugim zemljama, posebno u onima koje već pokušavaju abortus staviti izvan zakona.

“Zabrana prava na abortus bila bi tragedija ne samo za žene u SAD nego i žene u Evropi”, istaknula je odbornica Hilde Vautmans iz kluba Renew.

Na raspravi je govorio i hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić (SDP/S&D), jedan od izvjestilaca za ovaj tekst. Upozorio je da se prijetnje abortusu “ne bave samo abortusom, već su one mnogo šire, opasnije i perfidnije”.

“Šokirao nas je nacrt mišljenja Vrhovnog suda u SAD koji bi, ako se ostvari, za mnoge žene širom te zemlje značio noćnu moru”, rekao je Matić, dodavši da bi “gotovo odmah ili vrlo brzo” nakon toga 26 saveznih država izmjenilo svoje zakone i učinilo abortus nelegalnim i nedostupnim.

To bi natjeralo žene da abortus obavljaju kod nestručnih pojedinaca i u nesigurnim uslovima zbog čega godišnje u svijetu već umire 23.000 žena, istaknuo je Matić.

Upozorio je i da prijetnje pravu na abortus ne dolaze samo “izvana”.

“U Evropskoj uniji imamo državu koja uvodi registar trudnoća”, rekao je, referirajući se na Poljsku.

“Taj registar će poslužiti kao još jedan alat za kriminalizaciju i progon žena i djevojaka kao i svih medicinskih stručnjaka koji su uključeni u pružanje skrbi vezane za pobačaj”, rekao je Matić.

U razgovoru za Hinu istakao je i da je “duboko zabrinut zbog implikacija takvog registra na zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka”.

Poručio je takođe da se Evropa treba zapitati kakav će uticaj eventualna odluka SAD da ukine pravo na abortus imati na zakone u državama članicama EU.

“Ništa od ovoga nije slučajno - Poljska ili SAD, postoji vrlo ozbiljan regresivni napor kojim se pokušavaju ograničiti prava žena i želim vrlo jasno reći: protiv toga ćemo se boriti svim raspoloživim sredstvima, jer seksualna i reproduktivna prava jesu i moraju ostati temeljna ljudska prava“, rekao je Matić za Hinu.

Brojni su odbornici zatražili da se pravo na abortus ugradi i u evropske ugovore kao temeljno pravo. Istaknuli su dodatno i važnost sprovođenja edukacije s ciljem prevencije abortusa.

Ali, protivnici abortusa poručili su da svaka zemlja, tako i SAD, može raditi što god želi, pa i zabraniti abortus.

Iako svaka država, uključujući i članice EU, o tom pitanju odlučuje sama na nacionalnom nivou, EU može pružiti podršku borcima za pravo na abortus u SAD i drugdje, odnosno i u zemljama unutar EU, rekla je na raspravi francuska ministarka Izabel Rome u ime Savjeta.

“Ustavne odredbe i nacionalno zakonodavstvo vezano uz abortus nešto je u što se ne mješamo. No, iako Unija nije nadležna za pitanje abortusa, treba reći da su ženska prava temeljna prava, a negiranje tih prava je oblik nasilja”, dodala je.

Svjetska zdravstvena organizacija u martu je podsjetila kako se prema procjenama 45 odsto abortusa u svijetu odvija u nesigurnim uslovima, a to je sve češća pojava u zemljama u razvoju kao i među marginalizovanim i ranjivim grupama, istakla je Rome.

Ako SAD zabrani abortus, to će dodatno pogoršati stanje, upozorio je i izvršni potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. On je istakao da se slaže s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom da bi zabrana prava na abortus bila radikalan zaokret u američkom pravu koji bi ugrozio prava i zdravlje žena.

Tokom rasprave u Evropskom parlamentu, njemačka odbornica Teri Rajntke iz kluba Zelenih izazvala je incident jer se oglušila na upozorenje predsedavajuće da za vrijeme govora skine maramu na kojoj su bili istaknuti simboli podrške legalnom i bezbjednom abortusu.

U Evropskom parlamentu zabranjeno je isticanje političkih simbola. Neki od zastupnika iz konzervativnih i krajnje desničarskih klubova pokušali su zbog toga ućutkati Rajntke bučnim aplauzom, ali ona je uprkos buci završila svoj govor.

Odbornica Karen Melkior iz kluba Renew iskoristila je ovu priliku da istakne kako pripadnici religijskih grupa mogu slobodno oko vrata nositi krst i slične simbole, dok se drugi simboli zabranjuju.

Hrvatski evroparlamentarac Ladislav Ilčić iz kluba Konzervativaca i reformista nazvao je zastupnike koji se zalažu za siguran i legalan abortus “promoterima abortusa” i prozvao ih da “ignorišu nauku”.

Komisijin potpredsjednik Dombrovskis poručio je pak na kraju rasprave da “se moramo boriti protiv nazadovanja i u Evropskoj uniji i izvan nje” te da “ova rasprava pokazuje veliku angažovanost zastupnika kada su u pitanju reproduktivna i seksualna prava” što u ovom trenutku smatra važnim.

Izvještaj koji osuđuje pokušaj zabrane abortusa u SAD od hrvatskih evroparlamentaraca su, uz Matića, podržali i ostali SDP-ovi odbornici Biljana Borzan, Romana Jerković i Tonino Picula, kao i IDS-ov Valter Flego.

Nezavisni Mislav Kolakušić i HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak bili su suzdržani. HDZ-ovi Karlo Resler i Željana Zovko nisu glasali, kao ni Ivan Vilibor Sinčić.

Pučanin Tomislav Sokol glasao je protiv, jer, kako je rekao za Hinu, smatra da Evropski parlament nema razloga baviti se pravosuđem druge države, a i “pitanje abortusa uopšte nije u nadležnosti EU”. Protiv izvještaja glasao je i Ladislav Ilčić iz grupacije konzervativaca i reformista (ECR).

Odluka Vrhovnog suda SAD očekuje se, prema neszvaničnim saznanjima, do kraja juna.

Bonus video: