Rusija više zarađuje od energenata

Rusija sada može da prodaje više zaliha drugim kupcima, uključujući velike potrošače Kinu i Indiju

7050 pregleda 2 komentar(a)
Rat u Ukrajini izazvao porast cijena goriva, Foto: Rojters
Rat u Ukrajini izazvao porast cijena goriva, Foto: Rojters

Rusija sada možda dobija više prihoda od fosilnih goriva nego neposredno prije invazije na Ukrajinu, pošto globalna povećanja cijena neutrališu napore Zapada da ograniči njenu prodaju, rekao je juče američki izaslanik za energetsku bezbjednost Ejmos Hohstajn.

”Ne mogu to da poreknem”, rekao je Hohstajn u obraćanju pododbora Senata za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju u odgovoru na pitanje o tome da li Moskva sada zarađuje više od prodaje sirove nafte i gasa nego nekoliko mjeseci prije početka rata, prenio je Rojters.

SAD i Evropa su se dogovorile da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uvele su sankcije da bi je kaznile zbog invazije na Ukrajinu. Iako su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim fosilnim gorivima, oni su takođe doprinijeli porastu cijena nafte i gasa.

Hohstajn je rekao da je globalna potražnja za naftom od potrošača koji izlaze iz pandemije kovida-19 “daleko veća i snažnija nego što je iko predviđao”.

Rusija je takođe u mogućnosti da proda više zaliha energenata drugim kupcima, uključujući velike potrošače Kinu i Indiju, nudeći ih uz popust na naftu iz drugih izvora.

Hohstajn je rekao da iako Rusija prodaje Kini i Indiji jeftinije u poređenju sa zalihama iz drugih država, porast cijena na globalnom tržištu znači da su njeni prihodi sada vjerovatno veći.

Rojters navodi da se indijska kupovina ruske nafte više nego udvostručila u maju u odnosu na prethodni mjesec i dostigla rekord iznad 840.000 barela dnevno i vjerovatno će ponovo porasti u junu.

Hohstajn je rekao da je tražio od zvaničnika u Indiji da ne kupuju previše ruske nafte i poručio im da SAD ne mogu zabraniti njenu kupovinu sirove nafte jer nisu uvele sekundarne sankcije na te prodaje.

Bonus video: