"Najveći broj zaraženih, 198, zabilježen je u Španiji"

Majmunske boginje se šire – u svijetu zabilježeno 1.177 slučajeva

Klinička slika je generalno opisana kao blaga, u većini slučajeva sa lezijama na genitalijama ili perigenitalnom području, što ukazuje da je do prenošenja vjerovatno došlo bliskim fizičkim kontaktom tokom seksualnih aktivnosti

1945 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Do 8. juna, na teritoriji Evropske unije i Evropske ekonomske zone (EEA) potvrđena su 704 slučaja zaraze majmunskim boginjama u 18 zemalja, dok je u svijetu zabilježeno 1.177 slučajeva, saopštio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC).

Najveći broj zaraženih, 198, zabilježen je u Španiji, u Portugaliji je registrovan 191 slučaj, dok je u Njemačkoj u ovom periodu zabilježeno 113 slučajeva zaraze majmunskim boginjama.

Dvocifreni broj zaraženih zabilježen je u Francuskoj (66), Holandiji (54), Italiji (29) i Belgiji (17).

Kada je riječ o zemljama u širem okruženju Srbije, u Sloveniji je zabilježeno šest slučajeva zaraze, a po jedan u Austriji i Mađarskoj, prenosi N1.

"Većina slučajeva je registrovana kod mladića koji imaju seks sa muškarcima, a do sada nisu zabilježeni smrtni slučajevi", istaknuto je u saopštenju ECDC.

Klinička slika je generalno opisana kao blaga, u većini slučajeva sa lezijama na genitalijama ili perigenitalnom području, što ukazuje da je do prenošenja vjerovatno došlo bliskim fizičkim kontaktom tokom seksualnih aktivnosti.

Kada je riječ o podacima na globalnom nivou, van EU i EEA do 8. juna potvrđena su 473 slučaja zaraze majmunskim boginjama.

Slučajevi su prijavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu (321), Kanadi (81), Sjedinjenim Državama (35), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (13), Švajcarskoj (10), Australiji (6), Izraelu (3), Argentini (2) i po jedan u Meksiku i Maroku.