"Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, vojska neće ni trenutak oklijevati da pokrene rat, kolika god da je cijena"

Dvojica ministara su se sukobila u Singapuru: Peking je obećao da će "razbiti" svaki pokušaj Tajvana ka nezavisnosti, a Vašington pozvao Kinu da prestane da destabilizuje to ostrvo sa samoupravom.

8886 pregleda 9 komentar(a)
Vej Fenge, Foto: Reuters
Vej Fenge, Foto: Reuters

Kina neće oklijevati da pokrene rat ukoliko Tajvan proglasi nezavisnost, rekao je danas u Pekingu portparol Ministarstva odbrane posle sastanka ministra odbrane i njegovog američkog kolege u Singapuru.

"Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska neće ni trenutak oklijevati da pokrene rat, kolika god da je cijena", rekao je Vu Ćijan prenoseći izjavu ministra odbrane Vej Fengea tokom susreta s njegovim američkim kolegom Lojdom Ostinom.

Dvojica ministara su se sukobila danas u Singapuru: Peking je obećao da će "razbiti" svaki pokušaj Tajvana ka nezavisnosti, a Vašington pozvao Kinu da prestane da destabilizuje to ostrvo sa samoupravom.

Na sastanku u Singapuru tokom bezbjednosnog foruma "Dijalog Šangrila" američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je svom kineskom kolegi Veju Fengeu da Peking treba da se "uzdrži" od svake nove destabilizirajuće akcije prema Tajvanu, saopštio je Pentagon.

Po kineskom Ministarstvu odbrane, Peking bi "razbio u hiljadu komadića" svaki plan za proglašenjem nezavisnosti Tajvana.

Kineski ministar se žalio svom američkom kolegi u Singapuru zbog američke prodaje najnovijeg paketa oružja Tajvanu i upozorio na mogući sukob oko tog ostrva s vlastitom samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijom.

Vei Fenge je rekao da američka prodaja oružja Tajvanu "ozbiljno podriva kineski suverenitet i njene bezbjednosne interese", prenijela je kineska televizija CCTV.

Tajvan se otcijepio od Kine tokom građanskog rata 1949. i Kina prijeti da će upotrijebiti silu da pripoji ostrvo.

U najnovijem paketu oružja, procijenjenom na 120 miliona dolara, SAD su objavile u srijedu da prodaju djelova za brodove za tajvansku Ratnu mornaricu.

Ostin je naglasio potrebu da se razumno upravlja konkurencijom i održe otvorene linije komunikacije, prema saopštenju američkog ministarstva odbrane.

On je rekao da su SAD posvećene svojoj dugogodišnjoj politici prema Tajvanu, ponovo je potvrdio važnost mira i stabilnosti u toj oblasti i protivljenje jednostranim promjenama statusa kvo, i pozvao Kinu da se uzdrži od daljih destabilizirajućih akcija prema Tajvanu, navelo je američko ministarstvo.

Bonus video: