objavljen dekret

Nikaragva: Vlada odobrila da se rasporede ruske trupe, avioni i brodovi

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je ta odluka Nikaragve koja se donosi dvaput godišnje, "rutinska" jer zakon o tome takođe ovlašćuje trupe iz SAD, Meksika i drugih zemalja Centralne Amerike za iste potrebe

7368 pregleda 3 komentar(a)
Ortega, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ortega, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada nikaragvanskog predsjednika Danijela Ortege odobrila je da se ruske trupe, avione i brodove da se rasporede u Nikaragvi.

U dekretu objavljenom ove nedjelje, koji je Rusija potvrdila u četvrtak, Ortega dozvoljava ruskim trupama da obavljaju dužnosti sprovođenja zakona, "humanitarnu pomoć, misije spasavanja i potrage u vanrednim situacijama ili prirodnim katastrofama".

Vlada Nikaragve je takođe odobrila prisustvo malih kontingenata ruskih trupa radi "razmjene iskustava i obuke".

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je za ruski Sputnjik da je ta odluka Nikaragve koja se donosi dvaput godišnje, "rutinska" jer zakon o tome takođe ovlašćuje trupe iz SAD, Meksika i drugih zemalja Centralne Amerike za iste potrebe.

Zaharova je rekla da je smisao politike Nikaragve o privremenom prijemu stranog vojnog osoblja "razvoj saradnje u raznim oblastima, uključujući humanitarno i hitno reagovanje, borbu protiv organizovanog kriminala i šverca droge".

Ortegina vlast je zabranila desetine nevladinih grupa koje optužuje da u stranom interesu rade na destabilizaciji Nikaragve. Desetine hiljada Nikaragvanaca su otjerane u egzil.