Fenge: Kina će se boriti po svaku cijenu i do kraja da spriječi Tajvan da proglasi nezavisnost

"Oni koji nastave zalaganje za nezavisnost Tajvana sa ciljem podjele Kine sigurno neće ostvariti cilj. Niko ne treba nikad da potcijeni riješenost i kapacitet kineskih oružanih snaga za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta", rekao je kineski ministar odbrane

9438 pregleda 6 komentar(a)
Fenge, Foto: Reuters
Fenge, Foto: Reuters

Kina će se "boriti do kraja" da spriječi Tajvan da proglasi nezavisnost, rekao je kineski ministar odbrane Vei Fenge u vrijeme porasta tenzija između Pekinga i Vašingtona oko budućnosti tog autonomnog ostrva.

"Borićemo se po svaku cijenu i do kraja. To je jedini mogući izbor za Kinu", rekao je danas Vei Fenge na bezbjednosnom forumu u Singapuru.

"Oni koji nastave zalaganje za nezavisnost Tajvana sa ciljem podjele Kine sigurno neće ostvariti cilj. Niko ne treba nikad da potcijeni riješenost i kapacitet kineskih oružanih snaga za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta", rekao je on.

Kineski ministar je to rekao dan poslije izjave američkog ministra odbrane Lojda Ostina da su "provokativne i destabilizirajuće" vojne aktivnosti Pekinga kod Tajvana.

Kina smatra da je to autonomno ostrvo, koje ima 24 miliona stanovnika, jedna od njenih istorijskih provincija iako ga ne kontroliše i pojačala je pritisak na Tajpej posljednjih godina sprovodeći, između ostalog, upade u zonu vazdušne odbrane Tajvana.

Takvo djelovanje Kine pojačalo je tenzije sa SAD, koje su, kako se ocjenjuje, veoma visoke i po brojnim drugim pitanjima.

Bonus video: