Cijena benzina u SAD prešla prag od pet dolara po galonu

Analitičari kažu da bi visoke cijene benzina mogle i dalje rasti, ističe Volstrit džurnal

2348 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi rekordan rast cijena benzina širom SAD stvara napetost za milione potrošača i privredu, otežavajući političke izazove sa kojima se suočava administracija predsjednika Džozefa Bajdena uoči novembarskih izbora na sredini mandata, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Nakon što je američka potrošačka inflacija dostigla najviši nivo u posljednjih 40 godina, prosječna cijena galona (3,8 litara) običnog bezolovnog benzina u SAD 9. juna uveče dostigla je rekordno visokih pet dolara, piše Volstrit džurnal.

Cijene benzina su naglo porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu ranije ove godine, ističe list dodajući da su ionako male zalihe nafte još više iscrpljene i bez naznaka olakšanja.

To je dodatno umanjilo kućne budžete Amerikanaca koji su već pogođeni visokim cijenama svega - od proizvoda u radnjama do obroka u restoranima i putovanja avionom. Cijene energenata skočile su 34,6 odsto u odnosu na godinu ranije, dok su cijene namirnica porasle za 11,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičari kažu da bi visoke cijene benzina mogle i dalje rasti, ističe Volstrit džurnal ukazujući na majski izvještaj američke banke Džej Pi Morgan u kojem se navodi da bi maloprodajne cijene benzina mogle skočiti na čak 6,20 dolara po galonu do avgusta.

Visoke cijene benzina kao i sve veći troškovi za druge potrepštine, veliki su problem za Bajdena, piše Njujork tajms, dodajući da mnogi politički stručnjaci vjeruju da bi demokrate mogle pretrpjeti gubitke na izborima u novembru jer su birači ljuti i frustrirani zbog visoke inflacije.

Američki predsjednik je posljednjih nedjelja pozivao domaće proizvođače da crpe više nafte, iako velike naftne kompanije ne žele da značajno povećaju ulaganja, već radije vraćaju profit investitorima kroz dividende i otkup dionica.

Prosječna cijena benzina u zemlji u subotu je bila pet dolara, što je 60 centi više nego prije mjesec dana, dok se prošle godine benzin prodavao za 3,08 dolara, navodi Njujork tajms ukazujući na procjene stručnjaka za energetiku koji tvrde da svaki peni poskupljenja benzina košta Amerikance dodatnih četiri miliona dolara dnevno.

Novi rekord u cijena benzina od pet dolara po galonu - što je 1,26 eura po litru - znači da su cijene benzina u SAD porasle za više od dvije trećine u protekloj godini i da su više nego udvostručene otkako je Bajden stupio na dužnost, piše Fajnenšl tajms, uz ocjenu da to stvara dodatni pritisak pored visoke inflacije koja je postala politički skupa za njegovu administraciju.

Bajden i drugi najviši zvaničnici, uključujući ministarku finansija Dženet Jelen, više puta su govorili da je rješavanje visoke inflacije "prioritet broj jedan" administracije - poruka koju su, kako ističe londonski list, prenijeli dok je popularnost američkog predsjednika pala na rekordno niske nivoe.

Bajden je takođe ohrabrio Federalne rezerve da učine sve što je potrebno kako bi se suprotstavile visokoj inflaciji. Američka centralna banka je od marta podigla referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena i u narednim danima bi trebalo da uvede još jedno povećanje stope za pola poena.

Veće cijene goriva prodiru u gotovo svaki veći dio privrede, Vašington post dodajući da one povećavaju troškove električne energije, transporta, logistike, vazdušnog saobraćaja, poljoprivrede, đubriva i proizvodnje drugih roba.

Pojedini stručnjaci smatraju da su više cijene energije takođe često preteča ekonomskog pada, jer potrošači na više cijene odgovaraju smanjenjem potrošnje na drugu robu i usluge.

Rast cijena ne pokazuje znakove jenjavanja u bliskoj budućnosti, navodi Vašington post naglasivši da se očekuje da će ukidanje ograničenja za COVID-19 u nekim kineskim gradovima dovesti do ponovnog povećanja potražnje za gorivom, što će dodatno povećati cijene na međunarodnom tržištu.

U SAD je, međutim, ekonomija posle pandemije u više navrata prkosila očekivanjima stručnjaka i postoji dovoljno razloga za vjerovanje da bi snažan rast mogao da preživi visoke cijene energije. Veća potrošnja na energiju mogla bi, nadaju se neki ekonomisti, iscrpiti potražnju u drugim sektorima, omogućavajući ublažavanje drugih pritisaka na cijene, što bi uopšteno moglo pomoći.

Bonus video: