SZO saziva stručni komitet zbog majmunskih boginja

SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju, ali savjetuje "razumnu" upotrebu vakcina, i navodi da se majmunske boginje kontrolišu prije svega nadzorom, praćenjem slučajeva i izolacijom pacijenata

2924 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila je danas da sazove komitet stručnjaka da bi ustanovila da li širenje majmunskih boginja treba smatrati vanrednom zdravstvenom situacijom u svijetu.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je da je odlučio da se komitet sastane 23. juna, jer virus pokazuje "neobično" ponašanje, širenjem van Afrike u kojoj je endemski prisutan.

"Vjerujemo da je potreban izvjestan koordinisan odgovor", rekao je Gebrejesus.

On je dodao da bi sastanak spoljnih stručnjaka mogao da poboljša razumijevanje i unaprijedi poznavanje virusa majmunskih boginja.

SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju, ali savjetuje "razumnu" upotrebu vakcina, i navodi da se majmunske boginje kontrolišu prije svega nadzorom, praćenjem slučajeva i izolacijom pacijenata.

Gebrejesus je rekao da je ove godine u 39 zemalja svijeta, uključujući i sedam zemalja u kojima su majmunske boginje prisutne već godinama, potvrđeno 1,600 slučajeva zaraze.

Do sada su registrovana 72 smrtna slučaja, ali od toga nijedan u zemljama u koje je virus nedavno stigao, među kojima su i Velika Britanija, Kanada, Italija, Poljska, Španija i SAD.

Bonus video: